Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

1990: Η Μπάρσα αποκτάει τον Στόιτσκοφ


Το καλοκαίρι του 1990, ο Γιόχαν Κρόιφ πετυχαίνει με τις μεταγραφές των Στόιτσκοφ και Νάντο, την επιστροφή του Γκοϊκοετσέα και την άνοδο από την δεύτερη ομάδα του Φερέρ, να φτιάξει μια ομάδα που κυριάρχησε στο πρώτο μισό της δεκαετίας. 


ΗΡΘΑΝ:
-Χρίστο Στόιτσκοφ, από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας
-Αλμπέρτ Φερέρ, από την δεύτερη ομάδα
-Νάντο, από την Σεβίλλη
-Αντόνι Γκοϊκοετσέα, επιστρέφει από τον δανεισμό του στην Σοσιεδάδ
-Μαριάνο Ανχόι, από την Λογρονιές
-Κάρλες Μπουσκέτς, από την δεύτερη ομάδα
-Πεπ Γκουαρντιόλα, από την δεύτερη ομάδα
-Πάμπλο Χοσέ Μακέντα, από την δεύτερη ομάδα
ΕΦΥΓΑΝ:
-Ρομπέρτο Φερνάντεζ, για την Βαλένσια
-Χουάν Κάρλος Ουνζούε, για την Σεβίλλη
-Λουίς Μιγιά, για την Ρεάλ
-Αλοϊσιο Πιρές, για την Πόρτο
-Ερνέστο Βαλβέρδε, για την Αθλέτικ Μπιλμπάο
-Ονέσιμο Σάντσεζ, για την Βαγιαδολίδ
Ο Χρίστο Στόιτσκοφ, υπέγραψε για την Μπαρσελόνα στις 4 Μάη του 1990, πριν λήξει η σεζόν και αφού ο Βούλγαρος άσος είχε τιμηθεί με το Χρυσό Παπούτσι, χάρη στα 38 γκολ που είχε πετύχει. Ο Μιγιά, που είχε ψυχρανθεί πια εντελώς με τον Ολλανδό τεχνικό, αλλά και ο Βελβέρδε που είχε μόλις 25 συμμετοχές στα δύο του χρόνια στην Βαρκελώνη, έφυγαν από την ομάδα. Το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς αποδείχθηκε σχεδόν περίπατος για τους Καταλανούς, οι οποίοι βρέθηκαν από την 2η κιόλας αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας. Στις 12 Μαΐου 1990, οι μπλαουγκράνα κατέκτησαν το πρωτάθλημα, ανεξάρτητα από την ήττα με 4-0 στο Κάντιζ και άφησαν την Ατλέτικο Μαδρίτης στην 2η θέση. Η ηγεμονία της Ρεάλ ύστερα από 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα είχε τελειώσει.

Ντελίριο επικρατούσε στις κερκίδες του Καμπ Νου από τη μαεστρία των 4 άσων της Μπάρσα: των Στόιτσκοφ, Κούμαν, Μπακέρο και Λάουντρουπ. Στην 9η όμως αγωνιστική, η ευφορία σκιάστηκε από τον τραυματισμό του Ρόναλντ Κούμαν στον αχίλλειο τένοντα, που τον κράτησε εκτός γηπέδων για 3 μήνες. Επίσης, ο Στόιτσκοφ τιμωρήθηκε με δίμηνο αποκλεισμό επειδή πάτησε τον διαιτητή στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ κόντρα στην Ρεάλ. Το χειρότερο όμως όλων, ήταν η καρδιακή προσβολή που υπέστη ο Γιόχαν Κρόιφ. Όλη η Βαρκελώνη «πάγωσε» και όλοι έτρεμαν για το χειρότερο. Τελικά όμως ο Ολλανδός κατάφερε να συνέλθει και να επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας, που είχε αναλάβει ο Ρέσατς εν τη απουσία του, και να γιορτάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Στην 15η αγωνιστική της Λίγκας, ο Ολλανδός έδωσε σε έναν νεαρό χαφ από την δεύτερη ομάδα, την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του. Ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Πεπ τα πήγε πολύ καλά στο πρώτο του παιχνίδι, αλλά τέλειωσε την σεζόν με την δεύτερη ομάδα. Στο Κόπα Ντελ Ρέι, η Μπάρσα αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ατλέτικο Μαδρίτης, σ’ ένα παιχνίδι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των αποβολών των Νάντο, Φερέρ, Κούμαν και του ίδιου του Κρόιφ. Η μεγαλύτερη απογοήτευση, ήρθε από την Ευρώπη. Η Μπάρσα έφτασε στον τελικό του ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας ομάδες όπως οι Γιουβέντους και Ντινάμο Κιέβου. Στον τελικό, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-1. Τα γκολ τα σκόραρε ο πρώην παίκτης της Μπάρσα, ο Μαρκ Χιουζ. 

ElMundoDeportivo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: