Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΔΑ με την Μπενφίκα


Την ομάδα. Είδα την ομάδα να είναι από την αρχή επιβλητική, να μη χρειάζεται να γυρίσει το παιχνίδι, να παρουσιάζει το γνωστό τίκι τάκα που φέρνει στο νου την ανυπέρβλητη εποχή Γκουαρντιόλα και τις αξεχαστες εμφανίσεις. Υπήρξαν σίγουρα στιγμές ασάφειας στον μπούσουλα της ομάδας, όμως οι μαγευτικοί συνδυασμοί από τους μάγους της Μπάρσα εξέθεσαν την Μπενφίκα, έφεραν την κατήφεια στην εξέδρα των πορτογάλων και  την απαράδεκτη συμπεριφορά από τα απροκάληπτα χτυπήματα των παίκτων της, που έκαναν έναν ιστορικό σύλλογο (με τα περισσότερα μέλη στον κόσμο, βέβαια η εγγραφή είναι δωρεάν..) να λειτουργεί σαν ερασιτεχνικό σωματείο. Και να γίνονται χειρότεροι, γιατί θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στο τέλος ''δούλευαν'' για  το συμπατριώτη προπονητή τους...

Τον Πουγιόλ. Είδα τον αρχηγό να είναι συνεπής με όλη την ιστορία του και τη φιλοσοφία παιχνιδιού του. Πάθος και δύναμη μέχρι το τελευταίο λεπτό, χωρίς να υπολογίζει καμία σκοπιμότητα καιροσκοπισμού. Πολλοί μπορούν να τον κατακρίνουν για το απερίσκεπτο του πράγματος εν όψη κλάσικο. Λένε ότι θα μπορούσε να προφυλαχθεί. Δε γίνεται αυτό. Αυτή είναι η ζωή του. Αυτός είναι ο τρόπος παιχνιδιού του. Γι' αυτό είναι ο φυσικός αρχηγός της Μπάρσα. Γι' αυτό και σε κάθε κίνηση του και ενέργεια μέσα στο γήπεδο δεν παίζει μόνο με τα πόδια, αλλά με όλο του το σώμα, με όλο του το είναι. Θυμηθείτε πώς τραυματίστηκε στον προηγούμενο τραυματισμό του με τη Χεταφέ, όταν μαρκάρει, όχι χρησιμοποιώντας το ένα πόδι πάνω στην μπάλα, αλλά κουνώντας ανοιγμένα με πάθος και τα δύο πόδια, απλώνοντας το δίχτυ που θα αιχμαλωτίσει τον αντίπαλο.

Την άμυνα. Είδα την άμυνα να παρουσιάζει τις γνωστές τρύπες στις ξαφνικές αντεπιθέσεις. Το έχουμε ξαναγράψει. Στο σύστημα της Μπάρσα η άμυνα, αφού παίζει ψηλά εγκλωβίζοντας με την υπόλοιπη ομάδα τον αντίππαλο, δουλεύει επιθετικά. Σε μια ανατροπή της επιθετικής κατάστασης οι αμυντικοί της Μπάρσα εξοικειωμένοι μέχρι εκείνη τη στιγμή με το παιχνίδι της αναμονής και της πίεσης, οδηγούνται σε σύγχυση και γίνονται ευάλωτοι  σε άλλες αμυντικές καταστάσεις. Ο Πουγιόλ προσπάθησε να μπει σε ρυθμό για το κλάσικο, αλλά ήταν άτυχος και τώρα μάλλον αυτός ο ρόλος θα ανατεθεί στο Σονγκ που έδειξε με  τη Σεβίλλη οτι μπορεί να τα πάει περίφημα, με το ερωτηματικό όμως της επάρκειας του παιχνιδιού του στο ένας εναντίον ενός.

Τους Αλέξις, Σεσκ. Είδα τους Αλέξις, Σεσκ να κάνουν πολύ καλό παιχνίδι και να δείχνουν ότι είναι αν όχι καυτοί, αλλά πολύ ζεστοί... εν όψη κλάσικο. Πρέπει η ομάδα να το εκμεταλευτεί αυτό. Βέβαια ο Αλέξις μπορεί να έχασε ευκαιρίες, αλλά αυτό το είχμε δει και πέρυσι. Η γενικότερη παρουσία του και η υπεροχή του όταν έχει την μπάλα, που δεν μπορεί να του την πάρει κανείς, μπορεί να φέρει εμετούς στη Μαδρίτη. Ο Σεσκ  εμφανίστηκε σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι  σε υψηλό επίπεδο. Ο καταλανός μάλλον τελείωσε την περίοδο ξεκούρασης του απο το ευρωπαικό και έρχεται φορτσάτος. Αλλάζοντας θέσεις συνέχεια, μοιράζοντας, πετυχαίνοντας γκολ. Όσοι ξέρουν το Σεσκ ξέρουν ότι μπορεί να δώσει ακόμα πολλά περισσότερα, γιατί πιστεύουν ότι στη μεσαία γραμμή είναι στους τρεις κορυφαίους του κόσμου.

Το Μέσσι. Είδα το Μέσσι να είναι (και πότε δεν είναι...) ο ακρογωνιάιος λίθος της ομάδας. Αλλάζοντας θέσεις με το Σεσκ μεταξύ άκρων και κέντρου, προσφέρει μαζί με τον παλιό του φίλο από τη Μάσια και μια άλλη μεγάλη υπηρεσία στην ομάδα. Ξεκουράζονται από τις υποχρεώσεις τους και δέχονται λιγότερη πίεση οι Τσάβι , Μπουσκέτς. Έτσι εξηγείται  η μη αλλαγή του μαέστρου Τσάβι στα τελευταία  παιχνίδια. Και βέβαια αυξάνεται η αριθμητική υπεροχή της Μπάρσα στο κέντρο έναντι των αντιπάλων. Ο Μέσσι είναι ειλικρινής. Δεν τον ενδιαφέρει να βάζει αυτός γκολ, τον ενδιαφέρει να βάζει η ομάδα γκολ. Παίρνοντας την μπάλα από πίσω, μαζεύει πολλούς πάνω του. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να αποφασίσει, αν και πότε θα τη δώσει αλλού και πώς  θα  τη δώσει, με μία, δύο ή τρεις τρίπλες...Βέβαια κλείνοντας εδώ ελοχεύει ένας κίνδυνος. Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από την Μπάρσα, με την ''απουσία'' του Τσάβι στο παραγωγικό παιχνίδι και των κάθετων πασών του και  με κάποιο τρόπο αντιμετωπιστεί ο Μέσσι από τη Μαδρίτη; Το κλάσικο πάντως θα τα αποκαλύψει όλα. Ένα κλάσικο που θα παιχτεί με μια μπάλα. Κι αυτά τα παιδάκια της Μπάρσα είναι κακά παιδάκια. Δε δίνουν την μπάλα στα άλλα παιδάκια της άλλης ομάδας να παίξουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: