Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Το αφεντικούλι δηλώνει "παρών"


Το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας της Μπάρσα δεν είναι φετινό. Τα τελευταία 4 χρόνια, γιά διάφορους λόγους, οι εφεδρείες σ αυτή τη θέση υπήρξαν ελάχιστες. Ποιός ξεχνάει τον Γκάμπι Μιλίτο και την ελάχιστη προσφορά του στην ομάδα είτε λόγω αδυναμίας προσαρμογής, είτε λόγω τραυματισμών; Ποιός ξεχνάει το ... αθόρυβο αλλά και οικονομικά ολέθριο πέρασμα των Τσιγκρίνσκι και Κάσερες από το Καμπ Νόου; Η αλήθεια είναι πως γιά καμία από τις 3 παραπάνω περιπτώσεις κανείς δεν μπορούσε να διαβλέψει εξ αρχής μιά τόσο αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο η ιστορία υπάρχει γιά να διδάσκει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όποτε χρειάστηκε, τα αμυντικά χαφ ήταν εκείνα που "έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά". 


Ο Τουρέ Γιαγιά έπαιξε στόπερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρώμη, ενώ την προπερασμένη και την περασμένη σεζόν ο Μασεράνο έδωσε λύσεις και όσο κι αν μερικές φορές εκτέθηκε - κυρίως όταν έπρεπε να καλύπτει τα πλάγια της άμυνας - στις περισσότερες των περιπτώσεων έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Γκουαρντιόλα γιά την επιλογή του. Ο Χεφεσίτο γιά μιά ακόμη φορά δηλώνει "παρών". Και λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο που θα τον έφερνε πίσω στη Βαρκελώνη γιά το ξεκίνημα της προετοιμασίας, δήλωσε στο αργεντίνικο Radio 9 πως θα του άρεσε να συνεχίσει να αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας. Οπως επίσης είπε πως δεν έχει πρόβλημα να παίζει "τιμόνι" σε ένα κέντρο των 5 παικτών στην Εθνική Αργεντινής, ένα ρόλο τελείως διαφορετικό. 

Εχω την εντύπωση πως πάνω από γνώση της θέσης και ταλέντο, αυτό που αναζητά η Μπάρσα γιά το κέντρο της άμυνάς της είναι η προσωπικότητα και η ευφυΐα. Ας μην γελιόμαστε. Μιά ακριβή επένδυση σήμερα, δεν θα γίνει γιά να αποκτηθεί μιά "χρυσή εφεδρεία" που θα παίζει όταν κάποιος απ το δίδυμο Πικέ και Πουγιόλ δεν θα μπορεί. Ο νέος αμυντικός που θα αποκτηθεί θα πρέπει να γίνει ο νέος Πουγιόλ. Ο νέος ηγέτης της άμυνας. Της άμυνας μιάς ομάδας που δεν αμύνεται όπως οι υπόλοιπες συνηθισμένες ομάδες. Ο νέος αμυντικός που θα αποκτηθεί θα πρέπει να είναι ηγέτης. Είναι προφανές φυσικά πως Πουγιόλ δεν βρίσκεις εύκολα, το αντίθετο, ίσως να κάνει πολλά χρόνια γιά να ξαναβγεί τέτοιος παίκτης. Ομως όταν θα πρέπει να διαθέσεις πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ γιά έναν αμυντικό, δεν θα σκέφτεσαι μόνο πως μπορεί να σου βγει Τσιγκρίνσκι, Κάσερες ή Μιλίτο. Αυτά συμβαίνουν. Θα πρέπει να σκέφτεσαι αν θα είναι τουλάχιστον καλύτερος απ τον Μασεράνο. Τα παρατσούκλια δεν βγαίνουν τυχαία. Το ... αφεντικούλι δήλωσε "παρών". Οποιος και να έρθει, όσο καλός και να είναι, είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει ηγέτης σε μιά μέρα. Μέχρι τότε, όταν δεν θα παίζει ο Πούγι, ο Μασεράνο θα είναι η προσωπικότητα στα δύσκολα στο κέντρο της άμυνας. Είμαι βέβαιος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: