Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Tito Vilanova: Από μικρός ήταν ήδη προπονητής


Παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, ταπεινόφρων, ευγενικός και επαγγελματίας. Στο βιβλίο του δημοσιογράφου, Αουρί Γκαρσία Μορέρα, αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν για τον Βιλανόβα φίλοι και συνάδελφοί του. Ο Τζοάν Φοντ, προπονητής του στην ομάδα της περιοχής του, την Μπελκάιρε, τον θυμάται έτσι ακριβώς: «Ήταν σαν προπονητής από την μικρή του ηλικία. Του άρεσαν πολύ τα θέματα τακτικής, η τεχνική. Είχε πολύ ανεπτυγμένη την αντίληψη του παιχνιδιού». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο τότε συμπαίκτης του, Πέρε Πουίτζ: «Ήμασταν κάπου μαζί, συνήθως για μια βόλτα και κουβεντούλα μετά τις προπονήσεις και ξαφνικά μας έλεγε ότι έπρεπε να φύγει. Έπρεπε να γυρίσει στο σπίτι για να δει γράψει τους αγώνες του Μουντιάλ κι ύστερα να τους δει και να τους αναλύσει».



Ο Γιάουμε Ουγκάς, δάσκαλός του και υπεύθυνος των μικρών ομάδων της Μπελκάιρε, τον θυμάται σαν ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί με μεγάλη θέληση: «Δεν ήθελε ποτέ να είναι πρωταγωνιστής, ούτε να πιστώνεται τις όποιες επιτυχίες. Ήταν ήρεμος, τρυφερός και κυκλοφορούσε συνέχεια με μια μπάλα. Προπονούνταν συνέχεια για να βελτιωθεί. Από μικρό τον θυμάμαι ότι είχε ξεχωρίσει για την τεχνική του». Αυτός όμως που σίγουρα ξέρει τον Τίτο καλύτερα από τον καθένα, είναι ο πατέρας του, Γιοακίμ: «Περνούσε ώρες κάνοντας σουτ. Ξεχνιόταν… Οι καημένοι οι γείτονες δεν μας παραπονέθηκαν ποτέ, γιατί τον αγαπούσαν, αλλά περνούσε ώρες ατελείωτες κάνοντας σουτ. Με το που τελειώναμε το φαγητό έλεγε ότι θα έβγαινε να παίξει λίγο».

Για το μέλλον του στον πάγκο της Μπάρσα, οι πλέον κατάλληλοι για να εκφέρουν γνώμη είναι ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, προκάτοχοί του στο πόστο. Για τον Ολλανδό, ο χρόνος θα δικαιώσει τον Τίτο: «Όταν ανέλαβε ο Γκουαρντιόλα, όλοι μας έλεγαν ότι ήμασταν τρελοί και ότι το είχαμε χάσει που αναθέταμε μια τέτοια αποστολή σ’ έναν νεαρό που δεν είχε προπονήσει ποτέ του σε τέτοιο επίπεδο. Και δείτε τι έγινε». Για τον Πεπ, ο πρώην βοηθός του και πάντα επιστήθιος φίλος του, έχει όλα τα φόντα για να πετύχει: «Η αρχή θα είναι μάλλον δύσκολη, αλλά όλα θα ξεπεραστούν με την βοήθεια του συλλόγου, των παιδιών και του κόσμου. Ο Τίτο θα δείξει πόσο καλός προπονητής είναι. Πιστεύω σ’ αυτόν».

sport.es

Δεν υπάρχουν σχόλια: