Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

1999: Σιμάο, ένα «αστέρι» γεννιέται


Το καλοκαίρι του 1999, η Μπαρσελόνα απέκτησε τους Σιμάο και Ντάνι. Οι Λιτμάνεν και Ντεού αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι. Από την άλλη πουλήθηκαν οι Ζιοβάνι, Άντερσον, Σελάδες, Ρόχερ και Όσκαρ, προσκομίζοντας αρκετά χρήματα στα ταμεία του συλλόγου.


ΗΡΘΑΝ:
-Ντάνι Γκαρσία, από την Μαγιόρκα
-Γιάρι Λιτμάνεν, από την Άγιαξ
-Σιμάο Σαμπρόσα, από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας
-Κάρλες Πουγιόλ, από την δεύτερη ομάδα
-Γκάμπρι Γκαρσία, από την δεύτερη ομάδα
-Νάνο Μασέδο, από την δεύτερη ομάδα

ΕΦΥΓΑΝ:
-Σόνι Άντερσον, για την Μαρσέιγ
-Ρόχερ Γκαρσία, για την Εσπανιόλ
-Όσκαρ Γκαρσία, για την Βαλένσια
-Άλμπερτ Σελάδες, για την Σέλτα
-Ζιοβάνι, για τον Ολυμπιακό
-Σάμουελ Οκουνόουο, δανεικός στην Μπενφίκα
-Ντράγκαν Τσίριτς, δανεικός στην ΑΕΚ
-Κάρλες Μπουσκέτς, στην Γιέιδα
-Μικέλ Άνχελ Ναδάλ, στην Μαγιόρκα

Αντίθετα με άλλα καλοκαίρια, η Μπάρσα έκανε στην αρχή των μεταγραφών τις κινήσεις ενίσχυσής της. Ήδη από τα μέσα Ιουνίου, είχαν γίνει 4 μεταγραφές. Ο Σιμάο, προτίμησε να έρθει στην Βαρκελώνη για να παίξει μαζί με τον Φίγκο, παρά το γεγονός ότι η Ίντερ του είχε κάνει μια άκρως δελεαστική πρόταση. Η ακριβότερη μεταγραφή όλων, ήταν ο Ντάνι Γκαρσία, που ήρθε σαν άξιος αντικαταστάτης του Σόνι Άντερσον. Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, οι Νούνιεζ και Φαν Χάαλ αποφάσισαν ν’ αποδεσμεύσουν διάφορους παίκτες που ούτε καν περίμεναν ότι για τον οποιονδήποτε λόγο δεν υπήρχε πια θέση γι’ αυτούς στην ομάδα. Εκτός του Άντερσον που είχε μια εξαιρετική πρόταση από την Μαρσέιγ, οι υπόλοιποι εξεπλάγησαν όταν έμαθαν ότι ο Ολλανδός δεν τους υπολόγιζε.

Στην αρχή της σεζόν, χάθηκε το Σούπερ Καπ Ισπανίας ενώ ούτε και στην Λίγκα τα πράγματα πήγαν καλά. Η ομάδα του Φαν Χάαλ, τερμάτισε 2η, 5 βαθμούς πίσω από την Λα Κορούνια. Αν και οι Καταλανοί ξεκίνησαν πολύ καλά στο πρωτάθλημα μέχρι και την 9η αγωνιστική, στις 4 επόμενες δεν πήραν ούτε βαθμό. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ξεκίνησαν και οι αποδοκιμασίες στο Καμπ Νου για τους Νούνιεζ και Φαν Χάαλ. Από τα σημαντικότερα γεγονότα της σεζόν, ήταν το ντεμπούτο του Πουγιόλ στην πρώτη ομάδα. Ούτε όμως και στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα είχε τύχη. Στα ημιτελικά, το 4-1 από την Βαλένσια στο Μεστάγια αποδείχτηκε αρκετό για να μείνει η Μπάρσα εκτός διοργάνωσης.

Αυτό όμως που σίγουρα έμεινε αξέχαστο ήταν όταν την 24η Απριλίου του 2000, η Μπάρσα αρνήθηκε να παίξει τον επαναληπτικό κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για το Κόπα Ντελ Ρέι, επειδή είχε διαθέσιμους μόνο 9 παίκτες από την πρώτη ομάδα! Τελικά, οι μπλαουγκράνα δεν συνέχισαν στον θεσμό και κινδύνευσαν και με βαριά τιμωρία από την Ομοσπονδία. Η αποτυχημένη χρονιά, σήμανε και την επίσπευση της παραίτησης του Νούνιεζ, ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια στην προεδρία του συλλόγου. Ο απερχόμενος πρόεδρος, προκήρυξε εκλογές για τις 23 Ιουλίου του 2000. Ο Λουίς Φαν Χάαλ, από αλληλεγγύη στον καλό του φίλο αποφάσισε και αυτός να εγκαταλείψει το πόστο του προπονητή.


ElMundoDeportivo.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: