Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σκέφτομαι και γράφω... για τον κύκλο των μεγάλων ομάδων

του Γιώργου Μπέγκου

Μετά το ματς με την PSG, ο Tito Vilanova είπε μια μεγάλη αλήθεια. Δήλωσε πως ο κύκλος των μεγάλων ομάδων είναι περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια, και πως η Barça πρέπει να προσπαθήσει να διευρύνει σε διάρκεια αυτόν τον κύκλο.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τα λεγόμενα του προπονητή.

Παράλληλα, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο σίγουρος πως η ομάδα θα επιτύχει και αυτό το στόχο.

Η δήλωση από μόνη της αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο για όλους τους παίκτες της. Ο Tito δεν είπε κάτι παράλογο. Μια απλή στατιστική αλήθεια ανέφερε. Για τους παίκτες-πρωταθλητές όμως, η αμφισβήτηση των πρωτείων τους, έστω και από στατιστικές, είναι το βασικό καύσιμο που τροφοδοτεί τον εγωισμό τους. Και πιθανότατα αυτός να ήταν και ο λόγος που έγινε αυτή η δήλωση.

Η απώλεια των τίτλων του Πρωταθλητή Ευρώπης και Ισπανίας σίγουρα έχει πεισμώσει την Barça, αν και ποτέ δεν της αφαίρεσε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στη συνείδηση του κόσμου, κάτι που έχει αποδειχθεί πολύ ενοχλητικό για τους λευκούς.

Ο εγωισμός και η «ανάγκη» για ανάκτηση των τίτλων από την καλύτερη ομάδα του κόσμου είναι ο ένας, βραχυπρόθεσμος, λόγος που με κάνει να πιστεύω στην επιτυχία.

Ο δεύτερος, και πιο σημαντικός, είναι η άνθηση της Masia. Επαναλαμβάνομαι, και το ξέρω, όμως είναι αδύνατον να μην αναφερθώ στο «σχολείο» της Barça και στα όσα μας έχει προσφέρει και συνεχίζει με αμείωτη ένταση να παράγει. Άλλωστε αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της ιστορίας του ποδοσφαίρου και την Barça της εποχής μας.

Αν σκεφτούμε πως μερικά από τα πιο ισχυρά γρανάζια της μηχανής της Barça προερχόμενα από τη Masia, όπως ο Cesc, ο Pique, ο Sergio Busquets και βέβαια ο Messi, είναι γύρω στα 24 με 25, και έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, και παράλληλα, εμφανίζονται στο προσκήνιο παίκτες όπως οι Thiago, Jonathan, Bartra, Cuenca, Tello και πόσους που ξεχνάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το μέλλον και τις επιτυχίες που αυτό θα φέρει.

Τα θεμέλια αυτής της ομάδας είναι τόσο ισχυρά που δεν θα είναι καθόλου εύκολο για κανέναν αντίπαλο να την γκρεμίσει από την κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: