Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ελευθερία έκφρασης στους ποδοσφαιριστές!!!


του Πωλ Καταλανίστα

Για ακόμα μια φορά ένας ποδοσφαιριστή πέφτει θύμα της νομοθεσίας του ποδοσφαίρου που λέει ότι κάθε φορά που βγάζει την μπλούζα του την ώρα του πανηγυρισμού θα τιμωρείτai με κίτρινη κάρτα και όχι μόνο. Ένας κανόνας που τον βρίσκω, συγνώμη για την έκφραση, σκέτη ηλιθιότητα.


Είδαμε προχτές τον Villa να επιστρέφει από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που το άφησε εκτός για αρκετούς μήνες. Με την επιστροφή του κατάφερε και σκόραρε. Την ώρα του πανηγυρισμού έβγαλε την μπλούζα του, έχοντας από μέσα μια άλλη με την φωτογραφία της οικογένειας του, που τους ευχαριστούσε για το ότι στάθηκαν δίπλα του τις δύσκολους μήνες που έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης .Εκτός του ότι ο διαιτητής τον τιμώρησε με κίτρινη κάρτα, κάτι που βλέπουμε συνέχεια σε παρόμοιους πανηγυρισμούς, έμαθα ότι τιμωρήθηκε και με 3000 ευρώ πρόστιμο από την ομοσπονδία.

Για εμένα είναι απαράδεκτο στον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή που σκοράρει να του απαγορεύεται ο τρόπος πανηγυρισμού .Μέσα σε κόσμια πλαίσια πάντα. Αυτό με το σήκωμα της φανέλας έχει καταντήσει κουραστικό. Η στιγμή του γκολ για κάθε ποδοσφαιριστή είναι το κερασάκι στην τούρτα στην γιορτή που έχει την ευκαιρία να συμμετέχει και λέγεται ποδόσφαιρο. Είναι η στιγμή που τον καμαρώνουν όλοι. Και κυρίως η οικογένεια του, που τον βλέπουν στην τηλεόραση ή και από κοντά, να έχει πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο. Η στιγμή του γκολ είναι για εκείνον η λύτρωση και η δικαίωση .Την ώρα του πανηγυρισμού έχει την ευκαιρία να βγάλει από μέσα του όλα τα συναισθήματα της έντασης της στιγμής. Μην ξεχνάμε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι με τα προβλήματα τους. Το να αφιερώσει κάποιος το γκολ που πέτυχε στην οικογένεια του, σε κάποιον φίλο/φίλη, ή σε κάποιον άνθρωπο που έχει φύγει από κοντά του είναι ότι πιο ωραίο μπορείς να δεις μέσα σε αυτό το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο .Δείχνει ότι το άθλημα δεν είναι μόνο χρήμα και χορηγοί. Αλλά και συναίσθημα.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους ποδοσφαιριστές να εκφραστούν ελεύθερα. Υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία. Ας εστιάσουμε στα πραγματικά προβλήματα του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού και ας αφήσουμε τον τρόπο που πανηγυρίζει ο κάθε παίκτης.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συμφωνώ όσο περισσότερο γίνεται μαζί σου. Μήπως θα έπρεπε και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι ομάδες να ζητούσαν την κατάργηση, ή έστω τον περιορισμό αυτού του κανονισμού;