Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Με Το Πλατάνι Στο Χέρι


του Νίκου Περπερίδη

Η συμφωνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον αμερικανικό κολοσσό General Motors που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την χορηγία στην φανέλα των κόκκινων διάβολων από την περίοδο 2013-14, ήταν μάλλον η είδηση της εβδομάδας, ίσως και η είδηση της χρονιάς.



Οι υπεύθυνοι της GM σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες της συμφωνίας. Πρόκειται για επταετή σύμβαση, για την οποία η Γιουνάιτεντ θα καρπώνεται ετησίως περίπου 57.000.000 ευρώ, ένα ποσό που με τα bonus επίτευξης στόχων μπορεί να αγγίζει μέχρι και τα 60.000.000 ενώ περιλαμβάνεται και μία ρήτρα ενεργοποίησης της συμφωνίας, αξίας 100.000.000 ευρώ!

Τρομακτικά ποσά, που για να έρθουμε και στα δικά μας, δεν αφήνουν απλώς την Μπάρσα δεύτερη, όσον αφορά την ακριβότερη χορηγία φανέλας, αλλά και καταϊδρωμένη, καθώς τα περίπου 30.000.000 ευρώ που καρπώνονται ετησίως οι Καταλανοί μετά την περσινή πενταετή τους συμφωνία με το Κατάρ, είναι με το ζόρι τα μισά από αυτά που θα κερδίζει η Γιουνάιτεντ από του χρόνου!

Και εφόσον μιλάμε για τους νόμους της αγοράς, αυτούς δηλαδή που επικαλέστηκε και η διοίκηση της Μπάρσα για να δικαιολογήσει την απόφαση να «μολύνει» μια παρθένα για 111 χρόνια φανέλα, τοποθετώντας χορηγό, τότε τα πράγματα δεν μπορεί να είναι καλά, όταν ένας βασικός ανταγωνιστής προχωρά σε τέτοια συμφωνία. Δεν γνωρίζω τους ακριβείς όρους της συμφωνίας με τους Καταριανούς και τι ρήτρες περιλαμβάνει, έχω όμως την αίσθηση ότι ο σύλλογος θα πρέπει να καθήσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την βασιλική οικογένεια της χώρας της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να βελτιώσει τους οικονομικούς όρους της υπάρχουσας συμφωνίας που λήγει, θυμίζω, το 2016.

Επαναδιαπραγμάτευση λοιπόν και αν χρειαστεί, γιατί όχι και ρήξη της συμφωνίας με το Κατάρ. Άλλωστε η αγορά είναι έτσι φτιαγμένη, που τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Φαντάζομαι ότι όποια και αν είναι η ρήτρα που θα πρέπει να πληρώσει ο σύλλογος, σε περίπτωση που θελήσει να χωρίσει τους δρόμους του με το Foundation, θα υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί κολοσσοί που θα είναι πρόθυμοι να την καταβάλουν.

Γιατί μπορεί ο Ροσέλ να τονίζει σε όλους τους τόνους, ότι η συμφωνία με το Κατάρ ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να πετύχει πέρυσι ο σύλλογος, ωστόσο όταν λίγους μήνες μετά, ένας ανταγωνιστής σου, πετυχαίνει να καρπωθεί σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αντίστοιχη χορηγία, τότε προφανώς στην περίπτωση της Μπάρσα κάτι δεν πήγε και τόσο καλά. Και εντάξει το λάθος μπορεί να έγινε, το εγκληματικό όμως θα είναι να μην διορθωθεί.

Θέμα ηθικό (αθέτησης συμφωνίας δηλαδή) κατά την προσωπική μου εκτίμηση δεν τίθεται. Όταν έχεις το θάρρος – θράσος, όπως θέλετε πείτε το,  να βάζεις χορηγό σε μια φανέλα όπως αυτή της Μπάρσα, όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν εύκολα.  Το brand name της Μπαρσελόνα, δεν μπορεί να κοστολογείται με τους νόμους της αγοράς, στην μισή αξία από αυτό της Γιουνάιτεντ. Ο λόγος περνάει πλέον στον κύριο Φάους και το οικονομικό επιτελείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: