Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ολυμπιακές παραστάσεις υψηλού επιπέδου


Θεατής του ανέφικτου ο Κώστας Μαρούντας





Παράσταση νούμερο 1

Λένε πως ο στίβος είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί όχι; Λένε, επίσης, ότι η κούρσα των 100 μέτρων, αυτή που αναδεικνύει τον κατά τεκμήριο ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο, είναι το κλου του στιβικού προγράμματος. Γιατί όχι; Επομένως, ο νικητής της κούρσας των 100 μέτρων είναι από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης. Αν πρόκειται, μάλιστα, για κάποιον σαν τον νικητή του τελικού του Πεκίνου και του Λονδίνου, ίσως, μιλάμε για το νούμερο 1. Μήπως είδε κανείς τον Γιουσέιν Μπολτ; Τι και αν είχε χάσει από τον Μπλέικ σχετικά πρόσφατα; Τι και αν είχε ακυρωθεί στον περσινό τελικό; Τι και αν είχε νιώσει ενοχλήσεις κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του; Τι και αν είχε απέναντι του αντιπάλους όπως ο Μπλέικ, ο Γκάτλιν και ο Γκέι; Simply the best. 9.63 το διάστημα που χρειάστηκε για να διαβεί την απόσταση από την εκκίνηση και τις αμφισβητήσεις μέχρι την απάντηση, το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του και την κατάρριψη του Ολυμπιακού ρεκόρ. Τόσο χρόνο, σχεδόν τίποτα, χρειάστηκε για να αποδείξει πως είναι-παραμένει ο γρηγορότερος άνθρωπος όλων των εποχών. Τόσο χρειάστηκε για να αφήσει την μοναδική υπογραφή του, προσεγγίζοντας ακόμα και το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Και οι υπόλοιποι; Δεν τα πήγαν άσχημα, με εξαίρεση τον Ασάφα Πάουελ. Η Τζαμάικα, για άλλη μια φορά, νίκησε τις ΗΠΑ. Ο Μπολτ, για άλλη μια φορά, ο νικητής της κούρσας της μιας ανάσας, που για δέκα περίπου δευτερόλεπτα μας υποχρεώνει κάθε φορά όλους να την έχουμε κρατημένη. Για να ξεσπάσουμε μετά σε επιφωνήματα. Φροντίζει βέβαια ο Μπολτ τα τελευταία χρόνια να κρατάει λίγο λιγότερο από ότι παλιότερα…

Παράσταση νούμερο 2 και 3.

Σερένα Ουίλιαμς και Αντι Μάρεϊ. Μετέτρεψαν τους τελικούς του τένις σε τυπικές διαδικασίες. Τέτοιες παραστάσεις σπανίζουν σε τέτοιο επίπεδο. Ποιος μπορεί να τους αμφισβητήσει, όταν η μεν Αμερικανίδα τελειώνει τη Μαρία Σαράποβα σε 63 λεπτά; 2-0 σετ, το πρώτο χωρίς να ματώσει καν. Δεν έχασε ούτε ένα γκέιμ. Ο τελικός αποδείχθηκε παράσταση για μια. Στο δεύτερο σετ, η Ρωσίδα έσωσε, τρόπος του λέγειν και κυρίως νοηματικός υπερβατισμός, κάπως τα προσχήματα, αφού πήρε γκέιμ ! 6-1 και η ραψωδία της Σερένα ολοκληρώθηκε. Άρχισε η αποθέωση, γιατί το Λονδίνο ταιριάζει πολύ στη μια από τις δύο περίφημες αδελφές Ουίλιαμς. Στη Σαράποβα έμειναν η ανακούφιση πως πολύ γρήγορα, σε μία ώρα και τρία λεπτά, τελείωσε το μαρτύριο, το αργυρό μετάλλιο και η απαράμιλλη ομορφιά της. Εξακολουθεί να παραμένει μια από τις σίγουρες παρουσίες σε όλους τους καταλόγους για τις πιο sexy αθλήτριες. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στα χέρια της Λευκορωσίδας Βικτόρια Αζαρένκα που νίκησε στο μικρό τελικό την, συμπατριώτισσα και συνονόματη της Σαράποβα, Μαρία Κιριλένκο με 2-0 σετ.

Ο Φέντερερ, ίσως, μια μέρα μετά να ένιωσε τα ίδια συναισθήματα με την πανέμορφη Μαρία. Γιατί σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τον Ελβετό να χάνει έναν αγώνα χωρίς να πάρει ούτε ένα σετ ! Ο Βρετανός Μάρεϊ πήρε την εκδίκηση του για το Γουίμπλεντον και κατέκτησε στην πατρίδα του το χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο. Είναι ο νικητής μιας μεγάλης διοργάνωσης. Μπορεί να το χαρεί όσο θέλει. Το δικαιούται. Τα σετ: 2-6 σε 37 λεπτά, 1-6 σε 46 λεπτά, 4-6 σε 33 λεπτά και ο μεγάλος Ελβετός στο καναβάτσο και ο Βρετανός στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου… Μετά από τέτοια παράσταση στον τελικό, αλλά και τη συνολική του παρουσία σε ολόκληρο το τουρνουά, μπορεί να ξεκουραστεί πανηγυρίζοντας… Χάλκινος ο Αργεντίνος μαχητής Ντελ Πότρο που ξεπέταξε με 2-0 σετ τον απογοητευτικό τις τελευταίες ημέρες Ντζόκοβιτς.

Παράσταση νούμερο 4 (σκωπτική και οργισμένη προσέγγιση)

Είπαμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν ποδόσφαιρο. Από εκεί, όμως, μέχρι να γράφει εντελώς στα απ΄ αυτά της η ΕΡΤ το ποδοσφαιρικό τουρνουά και τους προημιτελικούς πάει πολύ. Δεν νομίζω ότι αρμόζει μια τέτοια απαξίωση. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο…

Παράσταση νούμερο 5

Λένε όλοι ότι η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας ήδη έχει κυριαρχήσει στους όρους του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού ανταγωνισμού. Το ίδιο γίνεται και στον αθλητισμό, είτε ως συνέπεια, είτε ως αντανάκλαση, είτε ως μικρογραφία. Ας δούμε, κλείνοντας, την κατάταξη των μεταλλίων την ώρα αυτή, έτσι όπως έχουν καταγραφεί στο επίσημο site της διοργάνωσης και ενδέχεται να μιλήσουμε για τον (αθλητικό) πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας πιο διεξοδικά σε λίγες ημέρες.

1) Κίνα: 30 χρυσά-17 αργυρά-14 χάλκινα ΣΥΝΟΛΟ 61
2) ΗΠΑ: 28 χρυσά-14 αργυρά-18 χάλκινα ΣΥΝΟΛΟ 60

Δεν υπάρχουν σχόλια: