Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

"Έφτυσε αίμα" ο Φέντερερ



To τένις καθήλωσε τον Κώστα Μαρούντα

Για κάτι παραπάνω από τέσσερις ώρες απολαύσαμε μια οριακή μάχη. Τον απόλυτο ανταγωνισμό. Ήταν ένας συγκλονιστικός ημιτελικός. Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν τα βρήκε απλά σκούρα απέναντι στον Αργεντινό Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. 



Οι δύο τενίστες συμμετείχαν σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια της ιστορίας του αθλήματος στα πλαίσια Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ελβετός, τελικά, ίσως και πιο τυχερός, απέναντι σε έναν πέραν του δέοντος σκληροτράχηλο αντίπαλο επικράτησε με 2-1 σετ και πέρασε στον τελικό. Δεν ίδρωσε απλά, σχεδόν εξουθενώθηκε, μα «τέλος καλό, όλα καλά» για τον Ρότζερ. "Έφτυσε αίμα", αλλά μπορεί πια να ετοιμάζεται για τον τελικό. Έτσι, θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει το μοναδικό τίτλο που λείπει από την πλουσιότατη συλλογή του. Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Μετά το τέλος του αγώνα, μάλλον, θα πρέπει να ευχαριστεί το άστρο του που τον βοήθησε να ξεπεράσει τον Αργεντινό. Γιατί για πολύ ώρα αυτό δεν ήταν και το πιο πιθανό σενάριο.

Το πρώτο σετ κράτησε 36 λεπτά- το μικρότερο σε διάρκεια, και ήταν ενδεικτικότατο της αντίστασης που θα συναντούσε ο Ελβετός υπερπρωταθλητής στο συγκεκριμένο αγώνα. Ο Ντελ Πότρο επικράτησε με 6-3, μετά το αρχικό 3-3, και δήλωσε βροντερό παρόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον μεγάλο αντίπαλο του. Διαφάνηκε πως τίποτα δεν θα ήταν εύκολο για το μεγάλο φαβορί. Και η συνέχεια δικαίωσε πλήρως αυτό το αρχικό συμπέρασμα.

Στο δεύτερο σετ, που διήρκησε 67 λεπτά, ο Αργεντινός έβγαλε το λάδι στον Φέντερερ. Έχασε μόλις στο τάι μπρέικ, με το τελικό 7-6 να σημαίνει πως οι δύο αθλητές ήρθαν στα ίσια και θα κρίνονταν όλα στο τελευταίο σετ. Τότε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα χρειάζονταν 36 γκέιμ για να αποσαφηνιστεί ο τελικός νικητής που θα έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό. Δόθηκε μια συγκλονιστική μάχη για 163 λεπτά… Τελικά, ο Αργεντίνος παρότι έφερε τον Φέντερερ αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, λύγισε και ο αγώνας αυτός ολοκληρώθηκε τη στιγμή που πολλοί πιστεύαμε ότι δεν θα τελείωνε ποτέ… Τελικό σκορ στο τρίτο και τελευταίο σετ ήταν το 19-17 υπέρ του Ελβετού.

Παρά τη νίκη του, ο Φέντερερ έκανε πολλά αβίαστα λάθη, σε αντίθεση με τον αντίπαλο του που εμφανίστηκε πιο σταθερός στα χτυπήματα του, κάτι που τον κράταγε ζωντανό, δίνοντας του, πολλές φορές, ακόμα και το πάνω χέρι. Σε τεχνική σαφώς και υπερτερούσε ο Ελβετός, όμως αυτό του το πλεονέκτημα σβηνόταν από τα, ακόμα και παιδαριώδη κάποιες φορές για το επίπεδο του, λανθασμένα χτυπήματα στο μπαλάκι. Ο Φέντερερ προηγήθηκε στο τρίτο και καθοριστικό σετ μόλις δύο φορές: στο 10-9 και στο τελικό 19-17. Σε αντίθεση με τον Ντελ Πότρο, που διατηρούσε το προβάδισμα στο συντριπτικό κομμάτι του σετ. Η μία, όμως, η τελευταία δηλαδή, του αρκούσε.

Το μεγάλο όπλο του Ελβετού αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν το σέρβις του, αφού οι πολλοί του άσοι του επέτρεπαν να ισοφαρίζει στα γκέιμ και να μένει ζωντανός. Επίσης, όταν δεν έβγαζε άσο, έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τον Αργεντινό και έτσι μπορούσε να κερδίζει πλεονέκτημα στους πόντους και να παίρνει τα γκέιμ που του χρειάζονταν για να μη χάσει. Ο Αργεντινός, λοιπόν, επέστρεψε από την κόλαση στο 9-10. Την δεύτερη φορά που ο Φέντερερ απέκτησε το προβάδισμα (18-17) αποδείχθηκε και η φαρμακερή, αφού δεν μπόρεσε ο αντίπαλος του να ανατρέψει την κατάσταση, παρότι το πάλεψε όσο μπορούσε, και έτσι διασαφηνίστηκε ο μεγάλος νικητής του αγώνα.

Ο Φέντερερ, όπως και όλοι όσοι είδαμε αυτή την αναμέτρηση θα τον θυμόμαστε για πολύ καιρό αυτόν τον μαχητή από την Αργεντινή και τη μεγάλη μάχη που έδωσε απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών… Ήταν μια πανδαισία που μας καθήλωσε στον καναπέ, και μπορώ να δηλώσω ανακουφισμένος που κάποια στιγμή έλαβε τέλος η σεμνή τελετή και μπόρεσα να κάνω και κάποιες δουλειές στο σπίτι, που άφησα πίσω γιατί δεν μου το επέτρεψαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ό κύριος με την κόκκινη μπλούζα, καθώς και αυτός με τη γαλάζια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: