Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο μαέστρος Τσάβι οδηγεί την Μπάρσα


Την καλύτερή του φάση φαίνεται να διανύει ο Τσάβι και οι οπαδοί της Μπάρσα τρίβουν τα χέρια τους. Ο εξυπνότερος για πάρα πολλούς μέσος του κόσμου, όχι μόνο «σβήνει» τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλον αλλά θυμίζει και ότι τα χρόνια δεν περνάνε μάταια για κανέναν. Οι επιδόσεις του στα 32 του χρόνια, σχεδόν φωνάζουν ότι θ’ αργήσει ακόμα να πει το αντίο στα γήπεδα. Βλέποντάς τον να παίζει, δεν είναι λίγες οι θεωρίες που καταρρέουν: δεν ήταν μόνο με την Γρανάδα αποφασιστική η παρουσία του. Είναι η συνολικότερη παρουσία του από την αρχή, που δείχνει έναν Τσάβι σε μεγάλα κέφια, φρέσκο, ευρηματικό και κυρίως, ξεκούραστο.


Όσοι τον ξέρουν καλύτερα, «αποκαλύπτουν» τον βασικότερο ίσως παράγοντα όλων αυτών: «Ο Τσάβι έκανε φέτος κανονικές διακοπές». Τόσο απλά. Από την λήξη του Euro μέχρι την ενσωμάτωσή του στην προετοιμασία της Μπάρσα, μπόρεσε να απολαύσει διακοπές με όλη την σημασία της λέξης. Και μάλιστα χωρίς περιστατικά όπως πριν από δύο χρόνια, όταν κυριολεκτικά τον πήραν από την παραλία και μάλιστα με άκρως απαιτητικό τρόπο για να είναι παρών σ’ εκείνο το περιβόητο τουρνουά στο Μεξικό για λογαριασμό της Εθνικής. Όλα για το χρήμα.

Ο Τσάβι δεν νιώθει καμία ενόχληση πουθενά και το σώμα του τον υπακούει απόλυτα. Κάτι για το οποίο η Μπάρσα ευγνωμονεί την καλή της τύχη, πολύ περισσότερο τώρα που στερείται τον Ινιέστα με τον οποίο ο Τσάβι είναι σαν αδέρφια. Λείπει ο ένας και αναλαμβάνει ο άλλος. Έτσι είναι και έτσι το λένε και οι συμπαίκτες τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σεσκ: «Ο Τσάβι είναι σαν να έχει μάτια και στην πλάτη. Μπορεί και κάνει απίστευτα πράγματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Ντάνι Άλβες: «Του Τσάβι απλά δεν του λείπει τίποτα. Εδώ και πολύ καιρό διεκδικεί την Χρυσή Μπάλα και κατά την γνώμη μου την αξίζει όσο λίγοι. Αγωνίζεται πολλά χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο και είναι μεγάλη περηφάνια να τον έχεις συμπαίκτη. Κάθε μέρα όλοι μαθαίνουμε από αυτόν».

Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα επίσημα ματς στην ιστορία του συλλόγου, 636 μέχρι τώρα και ένα εντυπωσιακό παλμαρέ τίτλων: 6 πρωταθλήματα, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 5 ισπανικά Σούπερ Καπ, 2 Παγκόσμια Συλλόγων, 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 1 Μουντιάλ, 1 ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και 1 Μουντιάλ κάτω των 20 ετών. Έχει αυξήσει τον αριθμό των γκολ του και έχει φτάσει πια τα 49 στο πρωτάθλημα. Ήταν οι Ράικαρντ και Αραγονιές που τον έβαλαν να παίζει πιο κοντά στην αντίπαλη εστία, απόφαση που αποδείχτηκε το κρίσιμο σημείο της καριέρας του. Έκτοτε, δεν υπάρχει άλλος σαν κι αυτόν. 

ElMundoDeportivo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: