Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Τα «μάτια» του Βιλανόβα


Είναι οι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των παιχνιδιών της ομάδας και επεξεργάζονται τα πάντα κατόπιν συζητήσεων και διεργασιών με τον Τίτο Βιλανόβα. Ύστερα, ο κόουτς δίνει τις εξηγήσεις του στους παίκτες του με βάση τα όσα του έχουν πει οι Ντομενέκ Τορέντ, Κάρλες Πλανσάρ και Άλεξ Γκαρσία. Το τρίο των σκάουτερς της Μπάρσα πάντοτε αναλύει πέντε παιχνίδια του επόμενου αντιπάλου της ομάδας και ακολούθως δίνει στον Τίτο την ανάλογη αναφορά. Μια ομάδα από 3 συνεργάτες ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, κάνει έναν εβδομαδιαίο προγραμματισμό και φτιάχνει βίντεο με την βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας. Οι εικόνες της τηλεόρασης δεν θα βοηθούσαν σχεδόν καθόλου τους σκάουτερς της Μπάρσα να κάνουν την δουλειά τους. Σε περίπτωση που οι συνεργάτες αυτοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν για διάφορους λόγους, ο σύλλογος προστρέχει σε ειδικές εταιρείες προκειμένου να πάρει τις εικόνες που θέλει.


Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αρχίζει το «ξεψάχνισμα» του αντιπάλου: πώς επιτίθεται, πώς αναπτύσσεται, ο τρόπος που χτυπάει κόρνερ και φάουλ, αρετές και αδυναμίες. Οι 3 σκάουτερς της Μπάρσα ταξιδεύουν πάντοτε μαζί με την ομάδα, είτε σε επίσημα ματς είτε σε φιλικά και παρακολουθούν την αναμέτρηση. Στο ημίχρονο του ματς, συζητάνε με τον Τίτο και ανταλλάσουν εντυπώσεις. Όλα τα παιχνίδια καταγράφονται σε σκληρούς δίσκους. Δεν πετιέται απολύτως τίποτα, γιατί μπορεί ν’ αποδειχτεί χρήσιμο για το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, οι σκάουτερς έχουν γίνει απαραίτητοι στις ομάδες. Από τους πρώτους προπονητές στην Πριμέρα που ήθελε τέτοια ομάδα κοντά του, ήταν ο Ουνάι Έμερι. 

Και όπως έχει ειπωθεί και από το τεχνικό τημ της Μπάρσα: «Με τον τρόπο αυτόν κερδίζεις χρόνο γιατί οι παίκτες μπορούν εύκολα να μάθουν τι μπορεί να κάνει ο αντίπαλος. Χάρη στο βίντεο υπάρχει πιο σφαιρική και αναλυτική άποψη της αντίπαλης ομάδας και αυτό φυσικά βοηθάει πολύ». Το τετράδιο των σημειώσεων που είχε πάντοτε μαζί του ο Λουίς Φαν Χάαλ, είχε γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για την Μπάρσα στα τέλη του ‘ 90. Τώρα βέβαια μοιάζει σαν προϊστορική εικόνα. Εκείνη την περίοδο πάντως, ξεκίνησε να λειτουργεί μια εκδοχή του Robotic Eye, μιας κάμερας που είχε λανσάρει η εταιρεία Mundoentrenador. Ήταν σαν κάμερα παρακολούθησης, αναλογική, καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Σήμερα, το Robotic Eye προσφέρει δύο εκδοχές του, μια φορητή, ιδανική για τα εκτός έδρας ματς που κοστίζει 10.000 ευρώ και μια πιο περίπλοκη που κοστίζει 30.000 ευρώ. 

sport.es

Δεν υπάρχουν σχόλια: