Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σεσκ και Ινιέστα. Και οι δύο μαζί ή ο καθένας μόνος του?


Η Μπάρσα του Ντα Λουζ στο πρώτο ημίχρονο ήταν διαφορετική από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Και ποια ήταν η διαφορά? Το ότι ήταν ο Σεσκ ή ο Ινιέστα. Όχι και οι δύο, αλλά ή ο ένας ή ο άλλος. Αυτή είναι η διαφορά που κινεί την Μπάρσα. Και ανεξάρτητα με το αν είναι ο Σεσκ, όλα τα λεφτά είναι ο Τσάβι και μετά ο Ινιέστα. Και τότε τα πράγματα αλλάζουν. Δεν θα πω για καλύτερα ή χειρότερα. Απλά αλλάζουν. Με τον Ινιέστα μέσα, το παιχνίδι της Μπάρσα είναι αυτό που έχουμε μάθει να βλέπουμε τόσο καιρό. Με τις πάσες, το δημιουργικό παιχνίδι, όλα όπως μας είχαν συνηθίσει τόσο καιρό.


Σε αυτό το σχήμα, ο Σεσκ είτε είναι είτε όχι, δεν έχει διαφορά. Αυτός είναι μπροστά από τα γνωστά τριγωνάκια και στην θέση του είναι αποφασιστικός και καθοριστικός γιατί τέτοιες στιγμές η Μπάρσα παίζει χωρίς καθαρό εξτρέμ. Χωρίς τον Ινιέστα στην ομάδα και με τον Σεσκ μέσα, χρειαζόμαστε αυτόν τον εξτρέμ για να καλύψει την απουσία του Ινιέστα. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Ο Σεσκ δυσκολεύεται να κατέβει μέχρι την γραμμή του κέντρου και να βγάλει πάσα. 

Στο παιχνίδι της Μπάρσα με τον Σεσκ και χωρίς τον Ινιέστα, ο Τσάβι παύει να είναι το βαρόμετρο και ο ρόλος αυτός μεταφέρεται στον Σεσκ. Και εκεί είναι που γίνεται η αλλαγή. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σεσκ έκανε τον ρόλο του Ινιέστα. Αυτός όμως δεν είναι ο Σεσκ, αυτή δεν είναι η θέση του. Ούτε τώρα, ούτε στις πιο μικρές ομάδες. Ειλικρινά, δεν κατάλαβα ποτέ όσους μιλούσαν για τον Σεσκ σαν διάδοχο του Τσάβι. Είναι δύο στιλ κατά την γνώμη μου εντελώς διαφορετικά. Όχι σε ατομικό επίπεδο, αλλά στον τρόπο που καταλήγει να παίζει η ομάδα. Αλλά και με βοηθό τον χρόνο, γιατί να μην μπορεί ν’ αλλάξουν τελικά οι συντεταγμένες?

banquilleros.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: