Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Joan Laporta: "Η ανεξαρτησία είναι δικαίωμά μας"


Στα ύψη ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο, εν όψει Clásico, ο πρώην Πρόεδρος του FCBarcelona, Joan Laporta.

Μετά την ογκώδη διαδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καταλανοί απαίτησαν την Ανεξαρτησία από την Ισπανία, οι φίλοι της Barça ανακοίνωσαν πως στο 17' 14'' του κυριακάτικου αγώνα, η ιαχή "Independéncia" θα δονήσει το Camp Nou.

Ο Joan Laporta, φανατικός υποστηρικτής της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας και μέλος του Καταλανικού Κοινοβουλίου, δηλώνει πως η Ισπανική κυβέρνηση φτωχοποιεί την περιοχή.


"Είναι προφανές πως ο λαός της Καταλονίας θέλει την Ανεξαρτησία. Απλά δείτε πόσοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους", δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Goal.com. "Ήταν ένα μήνυμα για του πολιτικούς, οι οποίοι πρέπει να δράσουν το συντομότερο, λαμβάνοντας υπόψιν πως η εξάρτηση από την Ισπανική κυβέρνηση οδηγεί την Καταλονία στην εξαθλίωση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο".

"Η Ανεξαρτησία είναι δικαίωμά μας, και δε θα έπρεπε να χρειάζεται να τη ζητάμε - θα έπρεπε να συμβεί άμεσα με δημοκρατικό τρόπο".

Όσο για τη συζήτηση που αφορά το που θα αγωνίζεται η Barça αν επιτευχθεί η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, ο Laporta εξήγησε: "Η Barcelona θα παίζει σίγουρα σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και θα συνεχίζει να κερδίζει Champions League και Παγκόσμια Συλλόγων... Πάρτε το παράδειγμα της  Monaco. Παίζουν στο Γαλλικό Πρωτάθλημα, αγωνίζονται και στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η περίπτωσή μας θα μπορούσε να είναι παρόμοια. Και μη ξεχνάμε πως η Barça θα μπορούσε να παίζει σε ένα Καταλανικό Πρωτάθλημα, καθώς έχουμε πολλές ανταγωνιστικές ομάδες".

Παρόλα αυτά ο Laporta συμφωνεί πως είναι προς το συμφέρον της Barcelona να παραμείνει στο Ισπανικό Πρωτάθλημα.

"Σίγουρα το Ισπανικό Πρωτάθλημα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τη Barcelona, όπως δε θα ήταν το ίδιο και χωρίς τη Μαδρίτη. Γιαυτό θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Εικάζω πως η Ισπανία θα υπέφερε εάν η Barcelona δεν έπαιζε στη La Liga, οπότε καλύτερα να περιμένουμε να το οργανώσουμε όταν η Ανεξαρτησία θα είναι μια πραγματικότητα".

Σε καθαρά αγωνιστικά θέματα, ο πρώην Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Tito Vilanova, παρά το γεγονός πως πρόσφατα είχε ασκήσει κριτική για την πρόσληψή του.

"Ο Tito Vilanova είναι ένας εξαιρετικός προπονητής για τη Barcelona. Αν ήμουν εγώ Πρόεδρος, πιθανότατα θα παίρναμε την ίδια απόφαση. Ο Tito είναι φίλος μου και έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Παρόλα αυτά, ακόμα πιστεύω πως η επιλογή του ήταν μια κίνηση πανικού, ώστε να αποφευχθεί η πίεση του Camp Nou μετά τη φυγή Guardiola".

Για το ματς, αυτό καθεαυτό, δήλωσε: "Και βέβαια μπορούμε να κερδίσουμε. Ελπίω να πάρουμε τη νίκη στο Clásico. Έχουμε καλύτερη ομάδα από τη Real Madrid, και παράλληλα βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή για την Καταλονία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: