Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σκέφτομαι και γράφω… για τον Javi Martinez και το κέντρο της άμυνας

του Γιώργου Μπέγκου


Η υπόθεση Javi Martinez τείνει να εξελιχθεί σε σαπουνόπερα, και σίγουρα όχι με ευθύνη της Διοίκησης.

Τα ΜΜΕ ψάχνουν εναγωνίως ένα μεταγραφικό θέμα να «πουλάει» και συνεχίζουν να ασχολούνται με ένα ζήτημα, με το οποίο δεν είμαι βέβαιος αν ασχολείται ακόμα ο Σύλλογος, τουλάχιστον όχι με τη θέρμη των προηγούμενων εβδομάδων.


Τα πράγματα για τον Martinez είναι ξεκάθαρα. Η Athletic δεν πέφτει ούτε ευρώ κάτω από τη ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο του παίκτη. Και καλά κάνει. Το συμφέρον τους αυτό προστάζει.

Θεωρώ το ύψος της ρήτρας εξωφρενικό και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του Javi Martinez. Ο Martinez είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής που καλύπτει εξαιρετικά τις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του αμυντικού μέσου, και σίγουρα θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμος στην Barça. Δεν τον θέλει τυχαία ο Tito στην ομάδα. Αλλά η μέχρι τώρα παρουσία του δεν δικαιολογεί την δαπάνη. Αγωνίζεται σε μια ομάδα που διακρίνεται για την ασταθέστατη παρουσία της στο πρωτάθλημα. Η περσινή πορεία στο Europa League το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί μια φωτοβολίδα και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για τους Βάσκους. O ίδιος κινείται σε απόδοση παράλληλα με την ομάδα του. Απλά οι εμφανίσεις της Athletic στην Ευρώπη θάμπωσαν ολόκληρο το ποδοσφαιρικό στερέωμα και τον τοποθέτησαν, δικαίως, ψηλά στη μεταγραφική λίστα πολλών προπονητών και μάνατζερ, παρέα με αρκετούς συμπαίκτες του. Έτσι δεν γίνεται, όμως, πάντα με τις ομάδες-εκπλήξεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων?

Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά?

Όταν το προηγούμενο καλοκαίρι η Barça έχει αποκτήσει τον αρχηγό της Arsenal, μιας ομάδας πρωταγωνίστριας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και έναν από τους σταθερά (για αρκετές σεζόν) καλύτερους μέσους του αγγλικού πρωταθλήματος και του κόσμου, δαπανώντας 35 εκατομμύρια λίρες (και αυτές με διάφορες μεταβλητές και σε δόσεις), είναι παράλογο να διαθέσει ένα αντίστοιχο ποσό για έναν παίκτη που το βιογραφικό του, είναι αδύνατον να συγκριθεί με αυτό του Cesc.

Το ευτύχημα με την παρούσα Διοίκηση είναι πως κινείται συνετά στις μεταγραφές και παίρνει αυτό που θέλει στην τιμή που θέλει, ποντάροντας πάντα στην θέληση και των ποδοσφαιριστών να μετακομίσουν στην Βαρκελώνη. Η προσφορά της για τον Javi Martinez, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι 26 εκατομμύρια, ποσό που επίσης θεωρώ υψηλό, αλλά είναι αποδεκτό μέσα στα πλαίσια του ότι ο παίκτης είναι ο διακαής πόθος του Tito.

Συμπέρασμα?

Η διαφορά στο οικονομικό μεταξύ των δυο ομάδων είναι χαώδης και αν δεν συμβούν συνταρακτικές ανατροπές, είναι απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις.

Οι πρόσφατες αναφορές στις εφημερίδες ότι η Barça μπορεί να εκμεταλλευτεί την κακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στα αποδυτήρια της Athletic, τις διαφωνίες των παικτών με τις μεθόδους του Bielsa, τις κακές σχέσεις του προπονητή με τη Διοίκηση της Bilbao, γιατί όλα αυτά φτάνουν στα αυτιά του Martinez που βρίσκεται στο Λονδίνο για τους Αγώνες, επιτρέψτε μου να τα θεωρώ αστεία και προς λαϊκή κατανάλωση.

Το κέντρο της άμυνας, αυτή τη στιγμή, αποτελούν τρεις από τους κορυφαίους στον κόσμο. Puyol, Pique και Mascherano είναι εγγύηση για τα μετόπισθεν. Χρειάζεται όμως και ενίσχυση, καθώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε από τώρα μεταβλητές όπως οι τραυματισμοί ή το ντεφορμάρισμα. Αν δεν ευοδωθεί η περίπτωση Martinez δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Fontàs και Bartra σίγουρα αξίζουν την  ευκαιρία και θα χαρώ πολύ να είναι αυτοί οι δυο που θα πλαισιώσουν, τελικά, τους υπόλοιπους τρεις.  Μια καλή, και πιθανότατα, οικονομική λύση θα ήταν και η απόκτηση κάποιου βετεράνου, έμπειρου ποδοσφαιριστή, χωρίς πολλές απαιτήσεις για χρόνο συμμετοχής, που θα μπορεί να έρχεται από τον πάγκο, ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές, και να αποδίδει.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Η Διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο εργάζονται μεθοδικά και είμαι βέβαιος πως θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις για την ενίσχυση της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: