Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

29 χρόνια από το ανατριχιαστικό χτύπημα του Γκοϊγκοετσέα στον Μαραντόνα


"Το έσπασα Μιγκέλι ... το έσπασα ..."
Με τα λόγια αυτά ο Ντιέγκο Μαραντόνα υποδέχτηκε το δολοφονικό μαρκάρισμα του Γκοϊγκοετσέα το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου 1983 στο Σαν Μαμές. Ηταν λίγο μετά τις 10.30, όταν ο Ντιέγκο ξεκινούσε μιά επέλαση προς την περιοχή των Βάσκων. Ο σκληροτράχηλος κεντρικός αμυντικός των γηπεδούχων, που λίγο πριν είχε δεχτεί ένα άσχημο μαρκάρισμα από τον Σούστερ, ήθελε να πάρει το αίμα του πίσω
Επεσε λοιπόν με μανία επάνω στον αριστερό αστράγαλο του Μαραντόνα τον οποίο διέλυσε στην κυριολεξία
Η γνωμάτευση του γιατρού Κάρλες Μπεστίτ είναι συγκλονιστική: "Έχει επηρεαστεί ο περονιαίος σφυρός, υπάρχει απόκλιση στον αστράγαλο, απόσπαση του έσω πλαγίου συνδέσμου και υπεξάρθρημα σε ολόκληρη την περιοχή."
Οπως ήταν φυσικό, ένα τέτοιο μαρκάρισμα επάνω στον καλύτερο παίκτη του κόσμου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των blaugrana. Ο Αργεντίνος προπονητής της Μπάρσα Λουίς Σεζάρ Μενότι αναρωτήθηκε αν πρέπει να πεθάνει κάποιος στο γήπεδο γιά να ληφθούν μέτρα, η δήλωση του προέδρου Νούνιες είχε και πολιτική χροιά - "θα πρέπει να χτυπήσουμε την τρομοκρατία στο ποδόσφαιρο", είπε -, ενώ ο προπονητής της Μπιλμπάο Χαβιέ Κλεμέντε αμφισβήτησε τη σοβαρότητα του τραυματισμού λέγοντας πως "δεν έπαιζε σκληρά μόνο ο Γκοϊγκοετσέα. Ας περιμένουμε να δούμε. Μπορεί σε 5 μέρες ο Ντιέγκο να είναι καλά"
Ο Ντιέγκο όμως κάθε άλλο παρά καλά είναι. Δεν θα ξαναμπεί στα γήπεδα μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 1984. 106 μέρες μετά το αποτρόπαιο περιστατικό στο Σαν Μαμές, ο Μαραντόνα επιστρέφει στο Καμπ Νόου εναντίον της Σεβίλης και σκοράρει τα 2 από τα 3 γκολ της ομάδας εκείνο το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: