Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα στολίδι από σίδερο


Η κατασκευή ενός νέου γηπέδου ή η ανακαίνιση του Καμπ Νόου, είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την Μπάρσα, ειδικά από τότε που η διοίκηση του Σάντρο Ροσέλ αποφάσισε στην τελευταία Συνέλευση να θέσει το ζήτημα στα μέλη μέσω δημοψηφίσματος. Ο αντιπρόεδρος επί των οικονομικών, Χαβιέρ Φάους, έφερε ως παράδειγμα 4 στάδια που κατασκευάστηκαν την τελευταία 4ετία: το Γουέμπλεϊ, την Αλιάντζ Αρίνα, την Ντόνμπας Αρίνα και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου. 


Η «Φωλιά του Πουλιού» όπως είναι πασίγνωστο το αρχιτεκτονικό στολίδι της κινέζικης πρωτεύουσας, άργησε περίπου 4 χρόνια να κατασκευαστεί και κόστισε 338 εκατομμύρια ευρώ. Για την ολοκλήρωσή του, δούλεψαν 17000 εργάτες και χρειάστηκαν 110000 τόνοι σίδερο. Βρίσκεται στα 8 χλμ από το κέντρο του Πεκίνου και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε χωρητικότητα 100000 θεατών. Τώρα έχει 80000 θέσεις, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, η χωρητικότητά του ήταν 91000. Διαθέτει σύστημα ηλιακής ενέργειας και σύστημα συλλογής της βροχής για τον καθαρισμό του. 

Το κονσόρτσιουμ CITIC (China International Trust and Investment Corporation) ανέλαβε το 42% της χρηματοδότησής του με αντάλλαγμα την χρήση του για 35 χρόνια μετά τους Αγώνες. Είναι ένα Στάδιο που η Μπάρσα το γνωρίζει. Ο Λίο Μέσι εκεί κατάκτησε το Χρυσό με την Αργεντινή το 2008 και 2 χρόνια αργότερα, οι μπλαουγκράνα εκεί ολοκλήρωναν την τουρνέ του στην Ασία σε ματς κόντρα στην Μπεϊζίνγκ Γκουοάν που έληξε 0-3.

ElMundoDeportivo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: