Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ο φιλόσοφος Γκουαρντιόλα διδάσκει


Και τί δε θα δίναμε για να είμαστε εκεί! Σ' ένα πυκνό ακροατήριο φοιτητών χθες στην πόλη του Μεξικού ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο προπονητής που το προσωνύμιο του στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή, είναι φιλόσοφος, δίνει τη διάλεξή του. Όρθιος, καθόλου στημένος στο πόντιουμ, σε άμεση επικοινωνία με τους σπουδαστές δίνει όλο του το είναι και τις διδαχές του, που  είναι οι εμπειρίες μιας ομάδας και μιας ζωής που είναι το ίδιο και το αυτό. Γιατί, αν είσαι αληθινό κομμάτι αυτής της ομάδας, είτε προπονητής, είτε παίκτης, είτε απλός φίλαθλος, παίρνεις υπέροχα πράγματα, καλυτερεύεις σαν άνθρωπος και αυτά τα μεταδίδεις στον πολιτισμό των άλλων ανθρώπων.

Σε ένα ακροατήριο 10.000 φοιτητών του  Auditorio Nacional, στα πλαίσια του συνεδρίου "México Siglo XXI: capturando el futuro" ο Γκουαρντιόλα καθήλωσε τους παρευρισκόμενους.  Το συνέδριο παρακολούθησαν επίσης ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Ας παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τη διάλεξή του. 

Guardiola: ''Δεν ξέρω πότε θα είμαι προπονητής και πάλι. Εάν νιώσω ότι το θέλω μετά από αυτό το χρόνο, θα επανέλθω. Προς το παρόν, δεν το νιώθω."

''Ποτέ δε σκέφτηκα ότι θα είμαι προπονητής στην Μπάρσα για πάντα. Ήμουν εκεί για λίγο και είχα μια καλή περίοδο, αυτό είναι όλο. "

''Ανακαλύψτε τί σας αρέσει. Αυτή είναι η πρόκληση για σας. Αυτό είναι και  το μυστικό της επιτυχίας της Μπαρσελόνα. Όλοι θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο γιατί τους αρέσει. Όταν κάνεις κάτι που σου  αρέσει, όλα τ' άλλα έρχονται μόνα τους."

"Το ποδόσφαιρο θα ήταν καλό να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, να απολαμβάνουν βλέποντας ποδόσφαιρο. Εγώ κράτησα μόνο μια παράδοση που ξεκίνησε στην Μπάρσα από τον  Johan Cruyff,  που επίσης ήταν μια ομάδα από σπουδαίους παίκτες."

"Ό,τι και  να πω για το Μέσσι δεν θα είναι αρκετό. Ο ίδιος εξελίσσεται κάθε μέρα. Του αρέσει να παίζει, και ιδιαίτερα να κερδίζει." 

 "Αγαπώ πολύ στην Καταλονία, αγαπώ τους γονείς μου, μου έδωσαν τη γλώσσα της και είμαστε μια μικρή χώρα."

Πληροφορίες: goal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: