Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σκέφτομαι και γράφω… για το μετριότατο ξεκίνημα του Messi


του Γιώργου Μπέγκου


Είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές πως, από την αρχή της χρονιάς, ο Leo δεν είναι στα καλύτερά του. Τα γκολ που σκοράρει, όμως, “μακιγιάρουν” τις μέτριες εμφανίσεις του…

Εκπληκτικό είναι και το γεγονός πως από στατιστικής απόψεως ο Αργεντινός κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στην καριέρα του!

Κι όμως…


Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα μέχρι τώρα ματς της ομάδας, θα παρατηρήσουμε πως η μοναδική προσφορά του Leo είναι τα γκολ του. Δημιουργικά έχει δώσει ελάχιστα πράγματα. Και θεωρώ πως αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο η ομάδα δείχνει να “κολλάει” επιθετικά σχεδόν σε όλα τα ματς, με εξαίρεση αυτό με τη Getafe στο οποίο δε συμμετείχε από την αρχή.

Πολλές από τις πάσες του είναι λανθασμένες και βεβιασμένες, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δώσει την ευκαιρία αντεπίθεσης στην αντίπαλη ομάδα. Παράλληλα, όταν αποφασίζει να κάνει ατομική προσπάθεια σπάνια την ολοκληρώνει σωστά. Όταν επιδιώκει να ντριπλάρει ανάμεσα σε πολλούς αντιπάλους αμυντικούς, είναι λογικό στις περισσότερες περιπτώσεις να κοπεί. Άλλωστε τις πιο πολλές φορές, δυο και τρεις παίκτες πέφτουν πάνω του για να του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Όμως, η συχνότητα και η ευκολία με την οποία τον σταματάνε οι αμυντικοί στο ένας εναντίον ενός, μόνο Messi δε θυμίζει. Μας είχε συνηθίσει όταν τον βλέπαμε με τη μπάλα στα πόδια και έναν αντίπαλο μπροστά του (ειδικά εντός περιοχής), η επόμενη σκηνή να ήταν οι πανηγυρισμοί του γκολ.

Οι αφορμές που μου έδωσαν το ερέθισμα για όλα τα παραπάνω είναι δυο. Πρώτον το ότι δεν μπορώ να θυμηθώ ανάλογη περίοδο συνεχόμενων μέτριων εμφανίσεων του Leo. Δεύτερο, η συνεχής αποθέωση από τον τύπο στα πρωτοσέλιδα, θαρρείς και οι υπόλοιποι είναι κομπάρσοι. Με ενόχλησαν ιδιαίτερα τα πρωτοσέλιδα μετά το μας με τη Getafe, όπου κατά την προσωπική μου γνώμη η συνεισφορά του Messi ήταν να “κλειδώσει” το ματς (σημαντικότατη εννοείτε), ενώ άλλοι παίκτες, και η ομάδα ως σύνολο, δούλεψαν πολύ περισσότερο για τη νίκη και τη μεγάλη εμφάνιση. Θα μου πείτε – και θα έχετε δίκιο – πως αυτός “πουλάει”…

Είναι βέβαιο πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε και πάλι τον Messi που ξέρουμε, τον Messi που με μια ενέργεια, μια πάσα, μια ντρίπλα διαλύει ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου… Προς το παρόν, ας απολαύουμε τα σημαντικότατα γκολ του που δίνουν νίκες και βαθμούς, αλλά και την ικανότητά του, ακόμα και σε κακές βραδιές, να είναι την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση για να “κλέψει” όλη τη λάμψη από τους συμπαίκτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: