Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σκέφτομαι και γράφω… για τον παραλογισμό των 4 γκολ παθητικό


του Γιώργου Μπέγκου


Αν τριγυρνούσες στην Κορούνια χθες και έλεγες στους οπαδούς της Deportivo πως η ομάδα τους θα σκοράρει τέσσερα γκολ το βράδυ, σίγουρα θα σε κοίταζαν περίεργα…

Και καλά θα έκαναν, γιατί αυτή η ομάδα είναι σχεδόν ανίκανη για κάτι τέτοιο!

Το γεγονός ότι το κατάφερε, οφείλεται σε μια μίξη τύχης και σφυριγμάτων, και σε καμία περίπτωση ικανότητας δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων στα αντίπαλα καρέ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…



Η Barça κάνει ίσως το καλύτερο ξεκίνημα μέχρι στιγμής στη σεζόν. Οι παίκτες μπαίνουν σεληνιασμένοι, δημιουργούν τη μια φάση μετά την άλλη και έχουν την ευτυχία να είναι εντυπωσιακά εύστοχοι. 0-3 με το καλημέρα!

Από το πουθενά, σε μια αντεπίθεση της Depor, που η άμυνα αντιμετωπίζει ιδανικά αναγκάζοντας τον Riki να κάνει λάθος, ο διαιτητής ανακαλύπτει πέναλτι. Πέραν του ότι η φάση γίνεται σχεδόν ένα μέτρο εκτός περιοχής, ο Mascherano δεν υποπίπτει καν σε φάουλ! Ο Riki μόλις κάνει τη λάθος πάσα πέφτει εντυπωσιακά πάνω στον ξαπλωμένο συνάδελφό του. Με αυτό τον “δημιουργικό ” τρόπο αναπτερώνεται κάπως το ηθικό της Deportivo και κόβεται ο δαιμονιώδης ρυθμός της Barça.

Ακολουθεί ένα χαρισμένο γκολ από τον Valdés και 2-3! Μη περιμένετε να διαβάσετε κράξιμο στον Víctor. Όλοι κάνουν λάθη, και συγκριτικά με τα όσα έχει προσφέρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στη Barça, τα λάθη του είναι ελάχιστα! Άλλωστε λένε πως οι μεγάλες ομάδες ξεκινάνε από τον «1». Δεν νομίζω να χρειάζεται άλλη απόδειξη για το πόσο μεγάλος τερματοφύλακας είναι ο Víctor Valdés, όταν είναι αυτός που υπερασπίζεται την εστία της καλύτερης ομάδας του κόσμου.

Οι Cesc και Messi φροντίζουν ώστε να πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ που ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα του αγώνα (2-4), αλλά με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ανατρέπονται και πάλι όλα. Εκπληκτική εκτέλεση φάουλ από τον Pizzi για το 3-4, ένα φάουλ βέβαια που ο Busquets δεν έκανε ποτέ καθώς δεν ακούμπησε τον Rikki. Ελάχιστα λεπτά μετά, και πάλι με πρωταγωνιστές τους Mascherano και Riki, ο αργεντινός αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα, γιατί δεν έκανε φάουλ και ακούσια ακούμπησε τον αντίπαλό του στο πρόσωπο!

Παρόλα αυτά οι γηπεδούχοι παρέμειναν επιθετικά ακίνδυνοι. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι όπου να ‘ναι η ομάδα θα σκοράρει το πέμπτο και όλα θα τελειώσουν. Ο Leo φρόντισε και για αυτό πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό γκολ.

Ο παραλογισμός όμως δεν είχε τέλος. Σέντρα καμινάδα, βγαλμένη από τα 80’s, αυτογκόλ του Alba και 4-5!!! Μόνο στα τελευταία λεπτά, επιτέλους, οι γαλιθιάνοι πιέζουν λίγο αλλά χωρίς να δημιουργήσουν μια πραγματικά επικίνδυνη στιγμή.

Ουσιαστικά η μόνη φάση που η Deportivo δημιουργεί, είναι αυτή του δεύτερου γκολ, που αν δεν έκανε λάθος ο Valdés δεν θα ήταν καν άξια αναφοράς. Με μια φάση δηλαδή σκόραραν 4 γκολ! Πραγματικά απίστευτο.

Εν τέλει ένα ματς στο οποίο η Barça βάσει απόδοσης έπρεπε να κάνει περίπατο, έγινε ντέρμπυ χωρίς να το καταλάβει κανένας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: