Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

1989: Στα μπλαουγκράνα οι Κούμαν και Λάουντρουπ


Ο Ρόναλντ Κούμαν που είχε ήδη κλείσει την μεταγραφή του στην Μπάρσα από τον Ιανουάριο και ο Μίκαελ Λάουντρουπ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1989 ύστερα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Γιουβέντους, άλλαξαν τελείως το πρόσωπο της ομάδα της Μπάρσα. Η πρώτη τους χρονιά βέβαια στην Βαρκελώνη δεν ήταν και η πιο πετυχημένη, μιας και η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει μόνο το Κόπα Ντελ Ρέι.


ΗΡΘΑΝ:
-Ρόναλντ Κούμαν, από την Αϊντχόφεν
-Μίκαελ Λάουντρουπ, από την Γιουβέντους
-Ονέσιμο Σάντσεζ, από την Κάντιζ
-Ντελφί Γκέλι, από την Χιρόνα
-Αντόνι Πινίγια, από την Μπάρσα Β
-Χεσούς Χουλιάν Λουσέντο, από την Μπάρσα Β

ΕΦΥΓΑΝ:
-Γκάρι Λίνεκερ, στην  Τότεναμ
-Φρανσίσκο Καράσκο, στην Σοσό
-Ρομερίτο, στην Πουέμπλα
-Σάλβα Γκαρσία, στην Λογρονιές
-Μιγκέλι, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση
-Μανόλο Ιέρο, στην Τενερίφε
-Κριστόμπαλ Παράλο, στην Λογρονιές

Πριν την έναρξη της σεζόν 1989-1990, ο μεγάλος Μιγκέλι με 549 επίσημα ματς στην πλάτη του και 16 χρόνια στις υπηρεσίες της Μπάρσα, αποφασίζει στα 37 του χρόνια να κρεμάσει τα παπούτσια του. Ο Καράσκο, ύστερα από 10 χρόνια στην ομάδα, φεύγει και το ίδιο πράττει και ο Γκάρι Λίνεκερ εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων που είχε αναπτύξει με τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Λίνεκερ αποκτήθηκε τελικά από την Τότεναμ, προπονητής της οποίας ήταν τότε ο πρώην προπονητής της Μπαρσελόνα, Τέρι Βέναμπλς.

Στην δεύτερη σεζόν της θητείας του στην τεχνική ηγεσία της Μπάρσα, ο Ολλανδός πέρασε από διάφορους σκοπέλους και προβλήματα. Παρά τις νέες προσθήκες και τα πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν, οι Καταλανοί δεν καταφέρνουν να τερματίσουν στις 2 πρώτες θέσεις της βαθμολογικής κατάταξης και η «μισητή» Ρεάλ κατακτάει το πέμπτο της σερί πρωτάθλημα. Η απόφαση του Κρόιφ να χρησιμοποιήσει τον νεαρό Λουσέντο που μόλις είχε έρθει από την Μπάρσα Β στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ειδικά μετά την ήττα από την Βαγιαδολίδ με 2-0. Η Μπάρσα τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα και 11 βαθμούς πίσω από την Ρεάλ, με τους μπλαουγκράνα να έχουν μεγάλα παράπονα από την διαιτησία ειδικά στις τελευταίες αγωνιστικές.

Στην Ευρώπη, οι Καταλανοί αποκλείονται από την Άντερλεχτ ύστερα από γκολ της βελγικής ομάδας στην παράταση του αγώνα. Ο Κρόιφ σκεφτόταν τότε πολύ σοβαρά ν’ αφήσει την τεχνική ηγεσία στα χέρια του Ρέσατς και ν’ αναλάβει τον ρόλο του γενικού διευθυντή της ομάδας. Η χρονιά σώθηκε από την κατάκτηση του Κόπα Ντελ Ρέι με 2-0, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Το τέλος της σεζόν σφραγίστηκε από την διαμάχη μεταξύ του Κρόιφ και του Λουίς Μιγιά. Αφορμή ήταν η αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Μιγιά και οι πολύ καλύτερες οικονομικές απολαβές του, γεγονός στο οποίο ο Ολλανδός αντιτάχθηκε.

ElMundoDeportivo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: