Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Βαρκελώνη ξαναζεί τους Ολυμπιακούς του 1992


Για να τιμηθεί η επέτειος των 20 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης του 1992, η Φλόγα διέσχισε και πάλι την πόλη περνώντας από χέρι σε χέρι 38 αθλητών και προσωπικοτήτων από τον χώρο του αθλητισμού. Στην αυλή του Δημαρχείου της πρωτεύουσας της Καταλονίας, ο τότε Δήμαρχος, Μαραγκάλ, άναψε την δάδα και την παρέδωσε στον Σαν Επιφάνιο. Κι εδώ συνέβη ένα απρόοπτο: Ήταν προγραμματισμένο ο Σαν Επιφάνιο να δώσει την δάδα στην πρώην πρωταθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, Χέμα Μενγκουάλ, αλλά από την συγκίνηση και το πλήθος του κόσμου που τον επευφημούσε έφτασε τρέχοντας μέχρι την Ράμπλα. Εκεί, η Μενγκουάλ μπόρεσε να πάρει την δάδα αν και χρειάστηκε να την αλλάξουν γιατί η πρώτη είχε σβήσει!



Όταν λοιπόν ξεπεράστηκαν αυτά τα πρώτα προβλήματα, όλα συνεχίστηκαν κανονικά παρουσία κόσμου όλων των ηλικιών. Ο Μαρκ Ρόκας, ήταν μόλις 2 ετών στους τότε Αγώνες και τώρα ήταν αυτός που ανέλαβε τον σχεδιασμό της δάδας. Μετά την  Μενγκουάλ, την δάδα πήρε στα χέρια του ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντόνι Πινίγια και ακολούθησαν πλήθος διασημοτήτων από τον κόσμο των σπορ, όπως οι Νέους Άλβαρεζ, Νάτσο Σολοζάμπαλ, Κίκο Φάμπρεγας και πολλοί άλλοι αθλητές και αθλητικοί δημοσιογράφοι. Ύστερα από μια πορεία 5 χιλιομέτρων με την δάδα να περνάει από νευραλγικά σημεία της πόλης, κατέληξε στο Ολυμπιακό Μουσείο όπου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος για να παρακολουθήσει το συμβάν.

Όπως δήλωσαν και οι πρωταγωνιστές: «Οι Αγώνες ήταν μια συγκλονιστική και μοναδική στιγμή. Το Ολυμπιακό πνεύμα άφησε ανεξίτηλο του στίγμα του στην πόλη της Βαρκελώνης. Η πόλη μπόρεσε να μεταμορφωθεί χωρίς να χάσει το παραμικρό από την ψυχή ή την ταυτότητά της. Έγινε για κάποιες μέρες η πόλη όλου του κόσμου. 20 χρόνια μετά, παραμένει σημείο αναφοράς για τον κόσμο του αθλητισμού. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την ολυμπιακή φλόγα πρώτα ο καθένας μας μέσα του, για να μπορέσουμε να ελπίζουμε σ’ ένα μέλλον  καλύτερο και με περισσότερη ευτυχία».


sport.es

Δεν υπάρχουν σχόλια: