Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Γιατί Πάου?


Έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, έδειξε ότι ο Πάου Γκασόλ και ο Ράφα Ναδάλ είναι οι δύο αθλητές με την υψηλότερη δημοτικότητα στην Ισπανία. Έχουν κερδίσει, και δικαίως, τον θαυμασμό και την εκτίμηση όχι μόνο των κατοίκων της ιβηρικής χώρας αλλά και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Γκασόλ και Ναδάλ, έχουν άλλο ένα κοινό στοιχείο. Την καταγωγή τους.


Ο Γκασόλ γεννημένος στο Sant Boi de Llobregat, στην καρδιά της Βαρκελώνης, αλλά και ο Ναδάλ με καταγωγή από τις Βαλεαρίδες Νήσους (Manacor), έχουν ρίζες Καταλανικές (θυμίζουμε ότι η Καταλανική είναι η μία από τις δύο επίσημες γλώσσες στις Βαλεαρίδες). Και αν για τον Ναδάλ, που θα είναι και σημαιοφόρος της ισπανικής αποστολής στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου και έχει και επανειλημμένως εκφράσει την υποστήριξη του στην Ρεάλ Μαδρίτης, δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ποτέ δεν έχει γράψει ούτε μία λέξη στα καταλανικά, στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης (twitter) που διατηρεί, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Γκασόλ, που και στην Μπάρσα έχει αγωνιστεί και δηλωμένος οπαδός της είναι, ωστόσο ποτέ δεν έχει στείλει ούτε έναν χαιρετισμό στον δικό του λογαριασμό και στους πάνω από 1.000.000 followers που έχει, γραμμένο στα καταλανικά!

Το συγκεκριμένο θέμα έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στην Βαρκελώνη. Στο σημερινό φύλλο του Καταλανικού EL9 υπάρχει και σχετική αναφορά, μάλιστα κάποιοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν τον μεγάλο Καταλανό μπασκετμπολίστα, ότι ντρέπεται για την καταγωγή του, άποψη που είναι μεν ακραία, ωστόσο πράγματι, συνυπολογίζοντας και την έντονη ενασχόληση του Γκασόλ με το διαδίκτυο, η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του αυτή, δημιουργεί απορίες και φανερώνει ίσως και πόσο σύνθετο είναι τελικά, το ζήτημα της ανεξαρτησίας που εγείρεται, όλο και πιο έντονα στην Καταλονία.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε τι έχει να πει ο ίδιος ο Πάου για το συγκεκριμένο θέμα και εφόσον τοποθετηθεί σχετικά, το barcelonismo.gr θα φροντίσει να σας ενημερώσει. 

1 σχόλιο:

X-myalismenos είπε...

Απ όσο θυμάμαι, υπάρχει μιά παλιά δήλωση του αδερφού του, πως όταν ήταν μικροί τους έπαιρνε ο παππούς από το χέρι και τους πήγαινε στη Σαριά, παλιά έδρα της Εσπανιόλ ...