Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

1998: Κλάιφερτ, η μεταγραφή της τελευταίας ώρας


Όπως είχε συμβεί και το προηγούμενο καλοκαίρι, μέχρι την τελευταία στιγμή η Μπάρσα πάλεψε για ν’ αποκτήσει ένα μεγάλο όνομα. Κι ενώ η ομάδα κυνηγούσε όλο το καλοκαίρι τους αδερφούς Ντε Μπερ, που ήρθαν τελικά τον Ιανουάριο του 1999, ο Φαν Χάαλ αποφασίζει να φέρει τους Κλάιφερτ και Πελεγκρίνο. Λίγους μήνες νωρίτερα, η ομάδα είχε αποκτήσει τους Κοκού και Ζέντεν.


ΗΡΘΑΝ:
-Πάτρικ Κλάιφερτ, από την Μίλαν
-Μπουντεβάιν Ζέντεν, από την Αϊντχόφεν
-Μαουρίσιο Πελεγκρίνο, από την Βέλεζ Σάρσφιλντ
-Φιλίπ Κοκού, από την Αϊντχόφεν
-Σαμουέλ Οκουνόουο, από την δεύτερη ομάδα
-Φρανσέσκ Αρνάου, από την δεύτερη ομάδα
Τσάβι Ερνάντεζ, από την δεύτερη ομάδα

ΕΦΥΓΑΝ:
Αλμπέρτ Φερέρ, στην Τσέλσι
Γκιγιέρμο Αμόρ, στην Φιορεντίνα
Φερνάντο Κόουτομ στην Λάτσιο
-Ιβάν Ντε Λα Πένια, στην Λάτσιο
-Χουάν Αντόνιο Πίτσι, στην Ρίβερ Πλέιτ
-Κριστόφ Ντουγκαρί, στην Μαρσέιγ
-Χρίστο Στόιτσκοφ, στην  ΤΣΣΚΑ Σόφιας

Τα αδέρφια Ντε Μπερ, απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα όλο το καλοκαίρι. Ο Λουίς Φαν Χάαλ, ήταν πεπεισμένος πως είχε βρει στο πρόσωπό τους τις λύσεις για τα κενά της ομάδας. Οι δυσκολίες όμως που είχε τότε παρουσιάσει η απόκτησή τους από τον Άγιαξ ήταν τέτοιες, που η Μπάρσα απέκτησε την τελευταία ώρα τους Κλάιφερτ και Πελεγκρίνο. Η ομάδα είχε σημαντικές απώλειες. Ο Ντε Λα Πένια πήγε στην Λάτσιο και ο Αμόρ σχεδόν εξαναγκάστηκε να φύγει από τον Φαν Χάαλ ύστερα από 11 χρόνια στην πρώτη ομάδα. Ο Φερέρ, απλά δέχτηκε τα πολλά χρήματα που του προσέφερε η Τσέλσι κι έφυγε άμεσα για το Λονδίνο.

Στην δεύτερή του σεζόν στον πάγκο της ομάδας, ο Ολλανδός προπονητής δείχνει την αμέριστη εμπιστοσύνη του σ’ ένα παιδί 18 χρονών για την μεσαία γραμμή του γηπέδου. Ήταν ο παντελώς άγνωστος τότε, Τσάβι Ερνάντεζ, που έκανε το  ντεμπούτο του στις 3 Οκτωβρίου στο Μεστάγια. Στις 14 Ιανουαρίου του 1999, οι Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπερ, φτάνουν επιτέλους στην Βαρκελώνη. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, η Μπάρσα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της χάνοντας το ισπανικό Σούπερ Καπ κόντρα στην Μαγιόρκα αυτήν την φορά και δίνοντας μια πολύ κακή εικόνα στον επαναληπτικό του Καμπ Νου. Στο Πρωτάθλημα, η Μπάρσα κατέκτησε τον τίτλο 3 αγωνιστικές πριν την λήξη. Στην 14η αγωνιστική, η ομάδα του Φαν Χάαλ ήταν 11η και 9 βαθμούς μακριά από τον πρωτοπόρο. Ύστερα από 5 σερί νίκες, οι Καταλανοί έπιασαν κορυφή κι εκεί έμειναν μέχρι το τέλος.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν και η Μπάρσα δεν άφησε άσχημες εντυπώσεις, δεν κατάφερε να περάσει από την φάση των ομίλων. Αντίπαλοί της ήταν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου. Ο τελικός της διοργάνωσης έγινε στο Καμπ Νου μεταξύ των Γερμανών και των Άγγλων, σ’ ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Στο Κόπα Ντελ Ρέι, η Βαλένσια απέκλεισε την Μπαρσελόνα στα ημιτελικά. Η σεζόν 1998-99, σημαδεύτηκε από τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της ομάδας. Στις 10 Μαρτίου 1999, διεξήχθη ένα ματς φόρος τιμής στον Γιόχαν Κρόιφ και στα μέλη της “Dream Team” που χάρισαν το πρώτο Κύπελλο Ευρώπης στον σύλλογο. Λίγες εβδομάδες μετά, η Μπάρσα έδωσε φιλικό με την Εθνική Βραζιλίας στα πλαίσια των εορτασμών. Του παιχνιδιού προηγήθηκε τελετή, στην οποία απέτισαν φόρο τιμής σε ολόκληρη την ιστορία της Μπαρσελόνα.


ElMundoDeportivo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: