Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ιστορική αναδρομή: Στα χνάρια των προηγούμενων θέλει να συνεχίσει ο Τίτο


Ο Τίτο Βιλανόβα θα έχει μεθαύριο την ευκαιρία να αφήσει πίσω την πρόσφατη ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό Σούπερ Καπ και να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις ελπίδες των μπλαουγκράνα για την κατάκτηση του τίτλου. Αν η Μπάρσα θέλει να αυξήσει την διαφορά στους 11 βαθμούς από τον αιώνιο αντίπαλο και να οδηγεί με ακόμα μεγαλύτερη άνεση την κούρσα του πρωταθλήματος, δεν έχει παρά να κοιτάξει πίσω και ν’ αναλύσει τα μέχρι σήμερα 82 ντέρμπι που έχουν γίνει στην Βαρκελώνη.



Δεκαετία του ’30: Ντεμπούτο με ήττα και πρώτη πεντάρα

Στο πρώτο κλάσικο της ιστορίας για το πρωτάθλημα, η Μπάρσα γνώρισε την ήττα. Ήταν την σεζόν 1928-29 και οι Μαδριλένοι επικράτησαν με 1-2. Στον δεύτερο γύρο όμως, πήραν την εκδίκησή τους μέσα στην πρωτεύουσα και εντέλει κατέκτησαν τον τίτλο. Την σεζόν 34-35,  ήρθε η πιο βαριά ήττα με 8-2 στο Τσαμαρτίν. Και πάλι όμως οι Καταλανοί επικράτησαν του αντιπάλου λίγους μήνες αργότερα με πεντάρα.

Δεκαετία του ’40 και του ’50: Θέαμα και γκολ

Το 1943 στο Les Corts οι θεατές είδαν την πιο θεαματική ισοπαλία σε αγώνα της Μπάρσα με την Ρεάλ με σκορ 5-5! Και την σεζόν 1950-51, οι Καταλανοί θα έπαιρναν μια άκρως εμφατική και επιβλητική νίκη με 7-2. Η δεκαετία του ’50 ήταν ορόσημο για τον σύλλογο, που εκτός από τα πρωταθλήματα που κατέκτησε, έζησε και την μετακόμιση στο Καμπ Νου, γεγονός που είχε τότε διχάσει τον κόσμο της Μπάρσα. Το πρώτο ντέρμπι που διεξήχθη στο νέο σπίτι της Μπάρσα, δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμεναν οι οπαδοί των μπλαουγκράνα μιας και η Ρεάλ κέρδισε με 0-2.

Δεκαετία του ’60 και του ’70: Τα δύσκολα χρόνια

Στην διάρκεια του 1960 η περηφάνια των οπαδών της Μπάρσα πληγώθηκε πολύ βλέποντας την ομάδα τους να χάνει επί 3 σεζόν 6 σερί ντέρμπι. Ειδικά εκείνο το 1-5 μέσα στο Καμπ Νου με τους Πούσκας, Ντι Στέφανο και Χέντο να κάνουν ό, τι θέλουν, είχε μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένο στις μνήμες των Καταλανών. Η κυριαρχία της Ρεάλ και στα Κύπελλα Ευρώπης ήταν δεδομένη εκείνη την περίοδο και η Μπάρσα έπρεπε να περιμένει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 για να νιώσει και πάλι τι θα πει χαρά. Ήταν στις 17 Φεβρουαρίου του 1974 όταν η Μπάρσα του Γιόχαν Κρόιφ θα έβγαινε στο Μπερναμπέου για να πάρει εκείνο το περίφημο 0-5. Οι όμορφες στιγμές όμως έρχονταν με το σταγονόμετρο σε μια δεκαετία που σημαδεύτηκε κυρίως από αγωνίες και σκαμπανεβάσματα.

Δεκαετία του ’80: Από τους Χουανίτο και Μαραντόνα στους Νούνιεζ και Ρομερίτο

Το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Τέρι Βέναμπλς την χρονιά 1984-85 ύστερα από σχεδόν μια άνυδρη δεκαετία και οι κατακτήσεις αρκετών Κυπέλλων Ισπανίας, σαν να «έσβησαν» μετά την τόσο οδυνηρή ήττα από την Στεάουα Βουκουρεστίου στον τελικό της Σεβίλλης του ’86. Τον Νοέμβριο του 1980, έλαβε χώρα και η περίφημη διαμάχη μεταξύ του Ελένιο Ερέρα και του Χουανίτο. Ο τεχνικός των μπλαουγκράνα είχε προκαλέσει μέρες πριν το ντέρμπι τον άσο της Ρεάλ με δηλώσεις του και η απάντηση του επιθετικού ήταν άμεση: στο ντέρμπι όταν σκόραρε πήγε στον Ερέρα και του είπε: «Γέρο, να πας στο άσυλο»! Τελικά ο Κίνι έγραψε τότε το τελικό 2-1 για την Μπάρσα. Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, ήρθε ο Μαραντόνα. Ο Αργεντινός είχε γίνει αντικείμενο λατρείας, όπως θα γινόταν κάποια χρόνια αργότερα και ο Γκάρι Λίνεκερ. Τον Ιανουάριο του 1987, ο Άγγλος επιθετικός σημείωσε χατ τρικ κόντρα στην Ρεάλ και τρέλανε το Καμπ Νου, σ’ ένα ντέρμπι που έληξε 3-2.

Δεκαετία του ’90: Η Dream Team και ο Λουίς Φαν Χάαλ

Στα 8 χρόνια που έμεινε ο Γιόχαν Κρόιφ στον πάγκο της Μπάρσα, πήρε 6 νίκες επί των Μαδριλένων και 2 ισοπαλίες εντός του Καμπ Νου. Τον Ιανουάριο του 1994, οι μπλαουγκράνα πέτυχαν και πάλι «μανίτα» και ο Ρομάριο με χατ τρικ κέρδισε μια για πάντα τις καρδιές των οπαδών της Μπάρσα. Ύστερα από την σύντομη αλλά έντονη παρουσία του Μπόμπι Ρόμπσον στο τιμόνι της Μπάρσα, θα ερχόταν ένας άλλος Ολλανδός, ο Λουίς Φαν Χάαλ. Τις δύο πρώτες του σεζόν θα κατακτούσε 2 πρωταθλήματα και 1 Κόπα Ντελ Ρέι. Και στα ντέρμπι με την Ρεάλ εντός έδρας, η Μπάρσα είχε καταφέρει να πάρει σπουδαίες νίκες καθοδηγούμενη από τον μεγάλο Ριβάλντο.

21ος αιώνας: Ρόνι, Μέσι και Γκουαρντιόλα

Στο πρώτο κλάσικο στο Καμπ Νου για τον νέο αιώνα, η μεγάλη είδηση ήταν η επιστροφή του Λουίς Φίγκο στο γήπεδο που τόσο αγαπήθηκε, με την φανέλα της Ρεάλ. Οι γηπεδούχοι και μέσα σε σχεδόν πολεμική ατμόσφαιρα, επικράτησαν 2-0 με γκολ των Λουίς Ενρίκε και Σιμάο Σαμπρόσα. Στο πρώτο κλάσικο της θητείας του Φρανκ Ράικαρντ, οι Καταλανοί γνώρισαν την ήττα σε εντός έδρας ντέρμπι με 1-2 ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια. Η Μπάρσα όμως θα έφευγε λίγους μήνες αργότερα νικήτρια από το Μπερναμπέου με την υπογραφή του Ροναλντίνιο.  
Η αποθέωση όμως απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο θα ερχόταν με «αυτουργό» τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που επί ημερών του η Μπάρσα πήρε 5 σερί κλάσικο. Από το 2-0 της πρώτης του σεζόν, στο 5-0 του πρώτου χρόνου του Μουρίνιο, μέχρι το αλησμόνητο 2-6. Τώρα που ο Τίτο έχει κληρονομήσει τα όσα του άφησε ο αγαπημένος του φίλος, η Μπάρσα θέλει να κάνει και πάλι το Καμπ Νου απόρθητο οχυρό κόντρα στους Μαδριλένους ώστε να μείνει μέχρι τέλους αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πρωτάθλημα.

sport.es

Δεν υπάρχουν σχόλια: