Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ιατρική ανάλυση για τον τραυματισμό του Πουγιόλ


Tου Dimos el Grec 

Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως ο Πουγιόλ τελικά έχει εξάρθρημα αγκώνα, και θα γνωρίζουμε αναλυτικά αύριο. Ας δούμε όμως σύντομα τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον παίκτη. Θα προσπαθήσω να μην μπω σε πολλές λεπτομέρειες ανατομίας κτλ αλλά να το εξηγήσω σχετικά απλά.




Η Εξάρθρωση του αγκώνα -ή εξάρθρημα για να μιλάμε ορθότερα, ιατρικά- είναι η 2η συχνότερη μετά από αυτή του ώμου, η οποία είναι μακράν η πιο συχνή. Το εξάρθρημα, λοιπόν, μπορεί να είναι οπίσθιο (σαν να λέμε βγαίνει ο αγκώνας προς τα πίσω), πρόσθιο, πλάγιο, μέσο ή αποκλίνον. Το οπίσθιο είναι το συχνότερο (περίπου το 90%) και από ότι φαίνεται αυτό υπέστη και ο αρχηγός μας. 

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τύποι, που συνδυάζονται με κατάγματα, αλλά ευτυχώς φαίνεται πως ο Κάρλες γλύτωσε το κάταγμα, οπότε δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε εδώ και θα μιλήσουμε μόνο για το οπίσθιο εξάρθρημα 

Το οπίσθιο εξάρθρημα παράγεται μετά από πτώση του σώματος πάνω στην παλάμη με τον αγκώνα σε υπερέκταση κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην φάση του 77ου λεπτού... 





Κατά την πτώση λοιπόν το ολέκρανο -το οποίο είναι η κεφαλή του οστού της ωλένης, του "λεπτότερου" από τα 2 οστά - λειτουργεί ως μοχλός και η κορονοειδής απόφυση εξαρθρώνεται οπίσθια του βραχιονίου οστού. Με αυτή την κίνηση μπορεί να τραυματιστούν διάφορα μαλακά μόρια της περιοχής, όπως μύες και σύνδεσμοι, και αυτό που απευχόμαστε για τον αρχηγό, δηλαδή νεύρα ή αγγεία. 

Τι πρόβλημα προκαλέι λοιπόν το οπίσθιο εξάρθρημα;;; Εκτός του προφανούς, δηλαδή πολύ πόνο, προκαλεί και δυσκαμψία μεγάλου βαθμού. Το καλό με αυτόν τον τύπο εξαρθρήματος είναι ότι σπάνια τραυματίζονται αγγεία και νεύρα (συχνότερα το ωλένιο και το μέσο νεύρο), όμως πάντα θα πρέπει να ελέγχονται οι σφυγμοί (στην κερκιδική αρτηρία), όπως και η κινητικότητα αλλά και η αισθητικότητα της περιοχής για να αποκλειστούν αυτές οι βλάβες. 

Τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει ο αρχηγός και πόσο καιρό θα μείνει έξω;;; Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε μέχρι να μας πουν αύριο την πλήρη διάγνωση, ξέρουμε όμως τι γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Το εξάρθρημα του αγκώνα, μετά την ανάταξη του, αντιμετωπίζεται με νάρθηκα που κρατάει τον αγκώνα σε κάμψη 90º. Ένας κανονικός ασθενής, μπορεί να αρχίσει την κινητοποίηση σε 1-2 εβδομάδες, και να αφαιρέσει τον νάρθηκα σε 3-6 εβδομάδες. Όμως ξέρουμε πως το θηρίο ο Πουγιόλ συνήθως συρρικνώνει κατά πολύ τους μέσους όρους που βλέπουμε στους κανονικούς ασθενείς... 

Αυτά, προς το παρόν για να μην κουράσω άλλο. Θα περιμένουμε την ενημέρωση του επίσημου ιατρικού τημ για το θέμα να δούμε τι θα μας πούνε και ευχόμαστε να είναι απλό εξάρθρημα χωρίς βλάβες σε μύες συνδέσμους, νεύρα και αγγεία και ο αρχηγός να είναι σύντομα κοντά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: